PRONAĐENO ORUŽJE I MAJN KAMF: Pretresom kuće saučesnika napadača na Makrona

Tanjug

09. 06. 2021. u 23:46

U KUĆI saučesnika čoveka koji je ošamario francuskog predsednika Emanuela Makrona policija je pronašla oružje, kao i primerak knjige Adolfa Hitlera “Majn Kamf” (Mein Kampf).

ПРОНАЂЕНО ОРУЖЈЕ И МАЈН КАМФ: Претресом куће саучесника нападача на Макрона

Foto: Printscreen

Dva muškarca, stara 28 godina, uhapšena su nakon jučerašnjeg incidenta na jugoistoku Francuske, a njihove kuće u selu severno od Tan Lermitaža, pretražene su nakon napada na Makrona, prenosi BBC.

Veruje se da je 28-godišnjI Demijen Tarel, koji je ošamario Makrona, bio zainteresovan za brojne krajnje desničarske i monarhističke ličnosti, kao i za srednjovekovnu francusku istoriju.

Na svojoj Instagram stranici on sebe opisuje kao člana nacionalne federacije istorijskih evropskih borilačkih veština, i prikazuje se slikama gde je obučen u kostime iz srednjeg veka sa dugačkim mačem.

Knjiga "Mein Kampf" Adolfa Hitlera i oružje pronađeni su u kući čoveka za kojeg se sumnja da je snimao napad na francuskog predsednika, a policija je saopštila da je zaplenila mač, bodež i kolekcionarsku pušku za koju je uhapšeni posedovao dozvolu.

Zanimljivo je da su napadači dali izjavu lokalnim medijima istog dana kada je Makron napadnut, a novinar Quotidiena prišao je trojici muškaraca koji su čekali predsednika i pitao ih šta rade.

-Ništa. Došli smo da vidimo našeg dragog Makrona. Postoje stvari koje bismo želeli da mu kažemo, ali nažalost ne možemo da kažemo. Propadanje Francuske, odgovorio je jdan od njih koji je imao masku na licu i tamne naočari, dok Tarel nije ništa rekao.

Tokom posete regiji Tan Lermitaž na jugoistoku zemlje, predsednik Makron prišao je masi građana da ih pozdravi, a Tarel je zgrabio predsednika za ruku i ošamario ga po licu, ponavljajući frazu poznatu poštovaocima Francuske monarhije, a pre nego što je predsedničko obezbeđenje intervenisalo.

Policija je nakon incidenta privela Demijena Tarela, koji, prema istražiteljima, nije bio poznat policiji pre ovog slučaja, a uhapšen je i njegov prijatelj koji je snimio ceo incident.

Optužba za napad na javnog zvaničnika u Francuskoj predviđa maksimalnu kaznu zatvora od tri godine i novčanu kaznu od 45.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)