OVAKVU IZJAVU NIKO NIJE OČEKIVAO: Netanjahu spreman da žrtvuje odnose sa Amerikom da bi dobio ono što hoće

Novosti online

01. 06. 2021. u 21:02

PREMIJER Benjamin Netanjahu izjavio je danas da će Izrael učiniti sve što je u njegovoj moći da se suprotstavi nuklearnom programu Irana, čak i po cenu ključnih odnosa sa SAD.

ОВАКВУ ИЗЈАВУ НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Нетањаху спреман да жртвује односе са Америком да би добио оно што хоће

Foto: AP Photo/Yuval Chen, Yediot Ahronot/AP Photo/Tsafrir Abayov

- Ako bi trebalo da biramo između napetosti sa SAD i eliminisanja egzistencijalne pretnje, ta pretnja je veća - rekao je Netanjahu danas na svečanosti povodom postavljenja novog šefa Mosada, Davida Bernee.

Izraelski lider je ocenio da su najveća pretnja Izraelu "pokušaji Irana da se naoruža nuklearnim oružjem" i ako ta pretnja ugrožava postojanje jevrejske države, "ona se mora beskonačno boriti protiv nje".

Netanjahu je objasnio da je to rekao predsedniku SAD Džozefu Bajdenu i dodao da su dugogodišnji prijatelji.

- Sa ili bez sporazuma mi ćemo nastaviti da činimo sve što je u našoj moći da sprečimo Iran da nabavi nuklearno oružje. Iran nije poput drugih zemlja koje danas imaju nuklearne sposobnosti - rekao je premijer Izraela.

On dugo upozorava da iranske nuklearne aspiracije predstavljaju najveću pretnju Izraelu i oštro se protivi naporima Bajdenove administracije da ožive nuklearni sporazum velikih sila s Iranom iz 2015. godine, navode izraelski mediji.

Netanjahuova izjava izazvala je kritiku ministra odbrane Benija Ganca koji je istakao važnost odnosa Izraela sa SAD, rekavši da su "SAD bile i biće najvažniji saveznik Izraela za očuvanje izraelske bezbednosti i vojne nadmoći".

- Bajdenova administracija je istinski prijatelj Izraela. Izrael nema boljeg partnera od SAD i neće ga imati. Čak i ako ima nesporazuma, oni se moraju rešiti direktnim dijalogom iza zatvorenih vrata, a ne konfrotacijskim izjavama - rekao je Ganc koji će, kako se očekuje, biti ministar odbrane i u novoj vladi, umesto Netanjahuove, o kojoj se sada pregovora.

Ganc se saglasio da Iran predstavlja globalnu pretnju, ali je rekao da je Izrael održao svoju vojnu dominaciju na Bliskom istoku.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju