MAMIĆEVO "NAPLAĆIVANJE GREHOVA": Hrvatska zatrpana lavinom otkrića o korupciji u visokim krugovima, koje servira nekadašnji gazda Dinama

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

23. 03. 2021. u 22:49

BIVŠI gazda zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić, koji se nakon presude zbog korupcije i izvlačenja novca iz kluba preselio u BiH kako bi u Hrvatskoj izbegao 6,5 godina zatvora, iz dana u dan eksplozivnim otkrićima ruši sve pred sobom.

МАМИЋЕВО НАПЛАЋИВАЊЕ ГРЕХОВА: Хрватска затрпана лавином открића о корупцији у високим круговима, које сервира некадашњи газда Динама

Foto Tanjug

Poslednji broj "Nacionala" objavio je "bombu" da je Zdravko Mamić finansirao Kolindu Grabar Kitarović kako bi pristala da se sa položaja pomoćnice glavnog sekretara NATO uključi u predsedničku trku. Mamić je, kako piše "Nacional" pokrivao razliku između plate u vojnom savezu i one koju je zarađivala kao predsednica. Uz to, navodno je i obimno finansirao njenu predsedničku kampanju.

Ekspresno je stigao i Kolindin demanti.

- Pitam se kome ovi lažni navodi idu u korist - reakcija je bivše predsednice koja se sa Mamićem družila i za vreme svog mandata. Ali, portal "Indeks" je objavio da je Kolinda još 2017. godine priznala da joj je "Mamić organizovao razne večere".

Kada je Zdravko Mamić nedavno u Mostaru rekao da posle njegovih izjava više ništa u Hrvatskoj neće da bude isto, pokazalo se da je u pravu. Jer, lavina se sada zakotrljala i preti da počisti mnoge. Pre svega u hrvatskom pravosuđu.

Tako će i dvojica osiječkih sudija koji su mu presudili, biti otpušteni nakon što je Mamić objavio snimke kako piju i jedu zajedno sa njim u loži Dinama, i tvrdnje da im je dao mito od 500.000 evra da ga ne osude. Mamić je objavio i kopije avionskih karti za jednog od sudija iz Osijeka, Zvonka Vekića. Skupe karte za Dubai su bile sa sudiju, njegovu ljubavnicom i njenu kćerku. Mamić kaže da je sudijama kupovao mnogo toga, od cipela do odeće, pa tako Zvonka Vekića naziva "Lui Viton Vekić".

"SLUČAJ" BANDIĆ

JOŠ jedna tema zaokuplja Hrvatsku. Završena je obdukcija tela Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba koji je u međuvremenu sahranjen na Mirogoju. Sada je otvorena istraga o njegovoj smrti, pa se proverava adresa na kojoj je bio u trenutku kada mu je pozlilo i gde je umro. Dok Bandićevi saradnici tvrde da je to bilo u stanu zajedničkog prijatelja, sve je više tvrdnji da je umro u stanu bliske saradnice i prijateljice Natalije Price.

Najavljuje kompromitujući materijal i za predsednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana.

- Bolje je da podnese što pre ostavku i on i druge sudije. Vaše je vreme završilo - piše na društvenim mrežama Mamić, najavljujući "reformu pravosuđa" i "naplatu greha".

Istražiteljima je iskaz dala i Mamićeva supruga, koja je navodno bila svedok dok je njen suprug delio evre i dolare na sve strane. Deo kompromitujućeg materijala Zdravko Mamić je već poslao nadležnima.

Dokazi Zdravko Mamić, Foto EPA

Slučaj Mamić se tako sve više iz sudnice seli u politiku. Premijer Andrej Plenković uporno ponavlja da on lično i sadašnje vođstvo HDZ-a nisu imali ništa sa Mamićem. Ali, bivši fudbalski menadžer očito je premrežio celu Hrvatsku, a sada se otkrivaju delići mozaika korupcije na najvišem nivou. Hrvatski predsednik Zoran Milanović traži da se sprovede reforma pravosuđa i da on odluči ko će da bude novi predsednik Vrhovnog suda.

Na konkurs koji je bio raspisan javio je Đuro Seso, dosadašnji predsednik.

I sve bi bilo u redu da se opet nije javio Mamić i najavio da i protiv njega ima kompromitujuće materijale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije