POMOĆ U VAKCINAMA I IZGRADNJI PUTA BEOGRAD-SARAJEVO: Članovi Predsedništva BiH sa Erdoganom, predložen samit Turske, BiH, Srbije i Rusije

S.M.

16. 03. 2021. u 22:37

BiH i Turska nemaju međusobnih spornih pitanja, a obe zemlje spremne su da u duhu poštovanja i zajedničkih interesa nastave saradnju na svim poljima.

ПОМОЋ У ВАКЦИНАМА И ИЗГРАДЊИ ПУТА БЕОГРАД-САРАЈЕВО: Чланови Председништва БиХ са Ердоганом, предложен самит Турске, БиХ, Србије и Русије

Foto: RTRS

Ovo je poručeno u utorak nakon zvaničnog susreta Predsedništva BiH u punom sazivu s Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednikom Turske u Ankari, i širim delegacijama dve zemlje.

Tokom sastanka, zaključena su tri sporazuma, i to Sporazum između Saveta ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazum između Saveta ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, kao i Memorandum o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investicije Predsednika Republike Turske o investicijama.

Sporazume koji se odnose na infrastrukturu, koji uključuje i izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, i dozvolama potpisao je u ime BiH Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH.

Dodik je na pres konferenciji s turskim predsednikom, uz prisustvo druga dva člana Predsedništva, zahvalio Erdoganu na gostoprimstvu, kao i na 30 hiljada vakcina koje će Turska donirati BiH za borbu protiv kovida.

Foto: RTRS

Erdogan je tokom svog obraćanja pohvalio demokratsko održavanje BH lokalnih izbora prošle godine, kao i izbore u Mostaru, za koje je rekao da pokazuju stepen demokratskog sazrevanja. Najavio je održavanje regionalnog samita između Turske, BiH i Srbije, a i oživljavanje mehanizma trilaterale između ovih zemalja.

Plan je, kako je istakao, i da se u junu u Antaliji održi samit sa zemljama Balkana, ukoliko pandemija dozvoli.

Dodik je izrazio očekivanje da će projekat auto-puta uskoro započeti, uprkos, kako je rekao, problema koji su prouzrokovani na bh. strani u vezi s izborom rute.

- Ovaj projekat prevazilazi svaku vrstu međe i granice. On će biti integrišući za BiH a integriše i sa Srbijom. Auto-put će i za Tursku i njene građane biti značajan jer će put od LJubljane do Skoplja biti kraći za 180 kilometara. Put bi trebalo značajan deo tranzita da preusmeri ka BiH što će dati doprinos bh. ekonomiji, rekao je Dodik.

Naglasio je da je Erdogana zamolio za povoljan kredit kako bi se projekat mogao isfinansirati.

Erdogan je ponovio podršku Turske prema BiH, njenim evroatlanskim integracijama, a najavio je i povećanje trgovinske razmene na milijardu dolara.

Foto: RTRS

-Da bismo unapredili saradnju po svim ovim pitanjima, prošle godine u septembru smo otvorili Generalni konzulat u Banjaluci. Želimo napredak regionalne saradnje kao našem zajedničkom prostoru i njegovoj integraciji - naglasio je Erdogan.

Dodik je skrenuo pažnju na dejtonsko uređenje BiH, koje uvažava sve narode, ali, kako je naglasio, i one koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici ijednog od tri konstitutivna naroda. Erdoganu se zahvalio što uvažava BiH s svim njenim različitostima.

- Kao čovek koga ponegde a možda i ovde prate neke kontraverze, ja želim da iskažem svoje poštovanje prema predsedniku Erdoganu kao velikom predsedniku i lideru svog naroda koji je na pravi načim odmerenom politikom ne samo prema BiH nego i na Balkanu doprinio normalizaciji odnosa i možda na najbolji način pokazao kako bismo mi trebali da se ponašamo i krećemo ka tome da izgradimo tolerantno i prihvaćajuće društvo - rekao je Dodik.

Foto: RTRS

Oba lidera su govorila i o Turskom toku i mogućnostima da se BiH poveže na ovu gasnu infrastrukturu. Erdogan je naglasio da za Tursku nije nikakav problem da, kako je rekao, prijateljima i braći u BiH bude omogućena saradnja u dogovoru s Rusijom.

-Pored auto-puta možemo napraviti taj jedan krak gasovoda, rekao je Erdogan.

Na kraju obraćanja, Dodik je predložio da bude održan i samit četiri zemlje, odnosno Turske, BiH, Srbije i Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)