HRVATSKI MINISTAR ZDRAVLJA: Verujemo EU za vakcine, ali možemo da se preorijentišemo

Tanjug

14. 03. 2021. u 23:40

HRVATSKI ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je danas da veruje da će se poboljšati okolnosti oko nabavke vakcina putem Evropske komisije i dodao da će se u suprotnom Hrvatska orijentisati i prema nekim drugim proizvođačima.

ХРВАТСКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА: Верујемо ЕУ за вакцине, али можемо да се преоријентишемо

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, Hrvatska je i dalje orijentisana prema zajedničkoj nabavci putem Europske komisije i veruje da će se okolnosti poboljšati, a večerašnje najave proizvođača vakcina da će povećati doze govore tome u prilog.

“Međutim ukoliko to ne bude tako, moraćemo da se orijentišemo i organizujemo prema nekim drugim proizvođačima. Hrvatska je ostvarila određeni kontakt sa ruskim zdravstvenim vlastima i primljena je određena dokumentacija", rekao je Beroš za HRT.

Pojasnio je i da će sutra započeti proces evaluacije u HALMED-u i dodao da u ovom trenutku ne može govoriti da li je ta dokumentacija kompletna i koliko će trajati postupak.

Upitan je li moguće uvesti ruski Sputnjik i bez odobrenja EMA u Hrvatsku i pojasnio je kako je to teoretski moguće putem hitnog uvoza, a na pitanje hoće li to podržati ako bude trebalo uzvratio je: "Ako bude trebalo ja ću lično podržati jer će to značiti da su mehanizmi EK i EU zakazali što se, verujem, neće desiti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!