MRAČNA NAJAVA ZA SRBE U RS: Incko objavio da će Bajden i Merkelova krojiti kapu narodima u BiH

Tanjug

27. 12. 2020. u 08:48

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko potvrdio je sinoć kako se može očekivati jače angažovanje međunarodne zajednice na sređivanju stanja u toj zemlju, najavivši kako će posebnu ulogu u tome imati Nemačka.

МРАЧНА НАЈАВА ЗА СРБЕ У РС: Инцко објавио да ће Бајден и Меркелова кројити капу народима у БиХ

Foto: EPA

- Mislim da će sada doći do preokreta i većeg angažmana Nemačke i to će biti na dobrobit i BiH i Balkana - kazao je Incko u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV).

Foto Ž. Knežević

On je ovo izjavio nakon što su se pojavila nagađanja da će ga na mestu visokog predstavnika početkom naredne godine naslediti konzervativni nemački političar Kristijan Šmit, a on bi trebalo da predvodi pojačane napore da se uklone blokade koje već godinama sprečavaju svaki napredak u BiH.

Incko nije direktno potvrdio da će ga naslediti Šmit, ali je kazao kako je definitivno potrebna "robusna politika" međunarodne zajednice u BiH.

Optimista je da će se to dogoditi i zbog činjenice da dužnost predsednika SAD uskoro preuzima Džo Bajden, a on i nemačka kancelarka Angela Merkel dele slično viđenje stanja u BiH.

- Sada imamo novu konstelaciju: Bajden odlično poznaje Balkan, bio je u BiH tokom rata, a Angela Merkel s njim ima jako dobre odnose i to bi mogla biti dobitna kombinacija - kazao je Incko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (35)