EVROPA KAZNILA OTKAZ: Sud u Strazburu presudio u korist Srbina u Hrvatskoj

Jurica Kerbler - stalni dopisnik iz Zagreba

23. 12. 2020. u 23:19

PRESUDOM Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Hrvatskoj je naloženo da plati 5.000 evra porodici Mileta Novakovića, Srbina iz baranjskog mesta Darda, zbog kršenja njegovih ljudskih prava.

ЕВРОПА КАЗНИЛА ОТКАЗ: Суд у Стразбуру пресудио у корист Србина у Хрватској

Evropski sud za ljudska prava

Pokojni profesor tehničkog vaspitanja nije dočekao pravdu, ali je doživeo da dobije otkaz i da mu život bude uništen jer je na jednom času izgovorio srpsku reč "tavanica" umesto hrvatske "strop".

Kada je devedesetih godina prošlog veka u srednjoj školi u Dardi izgovorio reč "tavanica" nije ni sanjao da će mu jezički čistunci "nove" Hrvatske odmah dati otkaz. Posle anonimne prijave prosvetna inspekcija je stigla u školu i utvrdila da Novaković često koristi srpske reči u hrvatskoj školi.Inspektorka je te, za Novakovića nesrećne 1999, došla na jedan čas, ćutala je i slušala i posle časa napisala presudu:

- Kriv je jer koristi i srpske reči.

Ekspresno je profesoru koji je predavao i u školama u Jagodnjaku i Belom Manastiru uručen otkaz i našao se na ulici, bez dinara u džepu. Pisao je žalbe, tužbe, obraćao se svim sudovima, od Opštinskog preko Vrhovnog do Ustavnog suda Hrvatske, ali uzalud. "Tavanica" mu je odredila život i umro je prošle godine pre nego što je dočekao pravdu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Stav evropskih sudija je jasan: prosvetne vlasti Hrvatske i sudovi povredili su Novakovićeva prava. Evropski sud nije razmatrao da li je Novaković trebalo da kaže "strop" umesto "tavanica". Zamerio je hrvatskim vlastima što su Miletu onemogućili dodatno osposobljavanje, ako je to uopšte bilo potrebno.

CELA PORODICA UČITELjI

SREDNjA škola u Dardi sada je pripojena školi u Belom Manastiru, a oni koji su Novakoviću zabranili predavanja otišli su u penziju. Mile novi posao nije našao, a porodica želi da zaboravi te mučne dane i presudu iz Strazbura ne komentarišu. Novakovići, svi redom učitelji, na svojoj su koži osetili kako je to kada ti tavanica, ili strop, kako kome drago, padne na glavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri