EVROPA KAZNILA OTKAZ: Sud u Strazburu presudio u korist Srbina u Hrvatskoj

Jurica Kerbler - stalni dopisnik iz Zagreba

23. 12. 2020. u 23:19

ЕВРОПА КАЗНИЛА ОТКАЗ: Суд у Стразбуру пресудио у корист Србина у Хрватској

Evropski sud za ljudska prava

PRESUDOM Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Hrvatskoj je naloženo da plati 5.000 evra porodici Mileta Novakovića, Srbina iz baranjskog mesta Darda, zbog kršenja njegovih ljudskih prava.

Pokojni profesor tehničkog vaspitanja nije dočekao pravdu, ali je doživeo da dobije otkaz i da mu život bude uništen jer je na jednom času izgovorio srpsku reč "tavanica" umesto hrvatske "strop".

Kada je devedesetih godina prošlog veka u srednjoj školi u Dardi izgovorio reč "tavanica" nije ni sanjao da će mu jezički čistunci "nove" Hrvatske odmah dati otkaz. Posle anonimne prijave prosvetna inspekcija je stigla u školu i utvrdila da Novaković često koristi srpske reči u hrvatskoj školi.Inspektorka je te, za Novakovića nesrećne 1999, došla na jedan čas, ćutala je i slušala i posle časa napisala presudu:

- Kriv je jer koristi i srpske reči.

Ekspresno je profesoru koji je predavao i u školama u Jagodnjaku i Belom Manastiru uručen otkaz i našao se na ulici, bez dinara u džepu. Pisao je žalbe, tužbe, obraćao se svim sudovima, od Opštinskog preko Vrhovnog do Ustavnog suda Hrvatske, ali uzalud. "Tavanica" mu je odredila život i umro je prošle godine pre nego što je dočekao pravdu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Stav evropskih sudija je jasan: prosvetne vlasti Hrvatske i sudovi povredili su Novakovićeva prava. Evropski sud nije razmatrao da li je Novaković trebalo da kaže "strop" umesto "tavanica". Zamerio je hrvatskim vlastima što su Miletu onemogućili dodatno osposobljavanje, ako je to uopšte bilo potrebno.

CELA PORODICA UČITELJI

SREDNJA škola u Dardi sada je pripojena školi u Belom Manastiru, a oni koji su Novakoviću zabranili predavanja otišli su u penziju. Mile novi posao nije našao, a porodica želi da zaboravi te mučne dane i presudu iz Strazbura ne komentarišu. Novakovići, svi redom učitelji, na svojoj su koži osetili kako je to kada ti tavanica, ili strop, kako kome drago, padne na glavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

sima

23.12.2020. 23:38

Ako Hrvatska nije znala sad da zna da su strop ukrli o Slovaka. U slovačkoj je tavanica strop. Hrvatski jezik i nepostoji kao i CG jezik,njihov jezik je Srbski izgovaran ijekavskim naglaskom. Oni niti imaju naciju niti jezik. Neka malo proguglaju pod kim su sve bili do novo doba.

Mirko

24.12.2020. 00:06

Strop to je Slovenacka recenica a Ustase ukrale od nas.Strop se sluzi u Primorskoj Kraskoj regiji a podstresje je Slovenacko..hahaha a kako zovu pas ili ker da mi je samo to znati..majko moja A samo da jih pitam odakle recenica STROP lp pozdrav iz Ajdovščine