DR KAIĆ: Predviđeno je vakcinisati celo stanovništvo

Novosti online

03. 12. 2020. u 10:00

IZA odobrenja vakcine su obimna pretklinička i klinička istraživanja kojima se dokazuje sigurnost primene i delotvornost vakcine. Nakon toga sledi detaljan pregled rezultata istraživanja i ocena regulatornog tela, rekao je doktor Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za HRT.

ДР КАИЋ: Предвиђено је вакцинисати цело становништво

Foto: HRT Printskrin

EU bi mogla odobriti vakcinu 29. decembra, smatra Kaić te dodaje kako se svaka serija vakcina mora još analizirati i onda ide u distribuciju.

Najavljeno je da će vakcina stizati u četiri kvartalne isporuke, a Kaić smatra da će svakom isporukom rasti količina vakcine. Napravljen je i plan distribucije vakcine.

- Prioritetne grupe u prvoj fazi su korisnici domova za starije osobe, delatnici tih domova i zdravstveni radnici - rekao je te dodao da će se u sledećoj fazi vakcinisati stariji koji nisu u domovima, te oni s hroničnim bolestima.

- Predviđeno je vakcinisati celo stanovništvo. Prvo idu rizične grupe, nakon toga celo stanovništvo - rekao je. 

Najmlađi nisu prioritet, nijedna vakcina nije registrirano za decu jer su svi proizvođači radili klinička istraživanja od 18 godina na dalje.

- Jedan proizvođač je u istraživanja imao uključenu dob 12-18 godina, ali za početak će sve vakcine biti ragistrovane za punoletne - objasnio je. 

Smatra kako bi se nakon četvrte faze ispitivanja, tokom 2021. godine, vakcinisanje moglo proširiti i na mlađu populaciju. Očekuje da tokom januara i februara vakcine svih proizvođača dobiju odobrenje.

- Sada ćemo imati dovoljno vakcina da vakcinišemo oko 85 posto odraslog stanovništva - izjavio je, te dodao kako su mere trebale biti ranije pooštrene. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

stari doktor

04.12.2020. 11:48

Čovek ( dr Kaić) pametno i realno govori, a vidi se i kome se u Hrvatskoj daje prioritet. Odmah sa zdr. radnicima su stari u domovima, a potom ostali stari i rizične grupe. Nema "vojska i policija" kao kod nas, jer su to sve mladi i zdravi ljudi koji mogu da sačekaju. Stari nisu te privilegije, treba ih što pre zaštititi. Pažnju privlači i Putinov poziv Moskovljanima na masovno vakcinisanje populacije 16 do 60 godina. Ovaj drugi podatak naši stručnjaci ne bi smeli da zaobiđu, mada se ne zna razlog toga ograničenja ( "do 60 god."), verovatno postoji. Zato starijima tu vakcinu naši ne bi smeli da nude dok se ne razjasni, izgleda da su Pfizer-Bionteh i Moderna ( po istom principu) pogodnije, što treba već naše Regulatorno telo da proveri. Nemojmo eksperimentisati sa starima i bolesnima od hroničnih bolesti.