VLADA ODOBRILA: Kroacija erlajns dobija 11,7 miliona evra državne pomoći

Tanjug

13. 11. 2020. u 14:25

ВЛАДА ОДОБРИЛА: Кроација ерлајнс добија 11,7 милиона евра државне помоћи

Foto: Depositphotos

HRVATSKA vlada je odobrila državnu pomoć Kroacija erlajnsu od 88,5 miliona kuna (11,69 miliona evra) za naknadu štete uzrokovane pandemijom Kovid-19.

Državni sekretar u Ministarstvu pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da je podrška utvrđena u komunikaciji s Evropskom komisijom, a odnosi se na naknadu štete nastale u periodu od 11. marta do 30. juna ove godine, prenosi Hina.

Novac za pomoć hrvatskom nacionalnom avio-prevozniku je obezbeđen u rebalansu budžeta.

Hrvatski avio-prevoznik je objavio da je zbog pandemije suočen s padom prometa od 65 do čak 90 odsto u odnosu na 2019. godinu.

U obrazloženju vladine odluke se, pored ostalog, navodi da je od 1. marta do 30. juna ove godine Kroacija erlajns bio prisiljen da otkaže više od 8.000 letova, pri čemu je u istom periodu zanačajno pala i prodaja karata, a sve je veći broj zahteva putnika za povrat novca.

Iz avio-kompanije su naveli da su im prihodi od prodaje u navedenom vremenskom periodu pali za 439 miliona kuna (58 miliona evra), ili za 76 odsto u odnosu na isti period 2019.

Broj prevezenih putnika smanjen je za više od 90 procenata u aprilu i maju i za oko 80 odsto u junu, međugodišnje.

U letnjim mesecima nije bilo značajnijeg finansijskog pomaka, kada Kroacija erlajns po pravilu generiše najveći priliv sredstava. Broj prevezenih putnika bio je manji za 70 odsto u julu i za 65 procenata u avgustu, navodi se u informaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)