ZBOG STRADANJA DEVEDESETIH: Srpski civili dobiće odštetu u Hrvatskoj, evo i na koji način

Jurica KERBLER, dopisnik "Novosti" iz Zagreba

11. 11. 2020. u 20:09

POČETKOM sledeće godine oko 10.000 civila srpske nacionalnosti dobiće odštetu jer su nastradali devedesetih godina u Hrvatskoj.

ЗБОГ СТРАДАЊА ДЕВЕДЕСЕТИХ: Српски цивили добиће одштету у Хрватској, ево и на који начин

Foto: Arhiva Novosti

U proceduri je donošenje Zakona o civilnim stradalnicima koji će omogućiti Srbima u Hrvatskoj da podnesu zahtev za odštetu, koji će iznositi od 20 do 500 evra mesečno.

Odštetu će moći da dobiju i oni koji su u vreme ratnih događaja živeli na području Srpske Krajine, a moraće da prilože medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da su im ratni događaji ugrozili zdravlje.

Pitanje je međutim koliko je danas moguće doći do potrebne dokumentacije iz devedesetih godina i kako će se ocenjivati oštećenja zdravlja i bolesti nastale zbog posledica borbenih operacija.

Tako zakon predviđa da oni koji nemaju dokumentaciju iz tog vremena zatraže iskaze svedoka i stavove veštaka koji mogu da procene verodostojnost dokaza o narušavanju zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)