PRIVATNI AVIONI U BiH:Svoju letelicu ima 32 građana

Tanjug

05. 10. 2020. u 10:15

U BOSNI i Hercegovini trenutno je registrovana 91 civilna letelica, čiji su vlasnici uglavnom aero - klubovi, ali i 32 pojedinca, pokazuju podaci Direkcije za civilno vazduhoplovstvo.

ПРИВАТНИ АВИОНИ У БиХ:Своју летелицу има 32 грађана

Foto V. Ilić

Pre sedam godina, u BiH je bilo registrovano 77 letelica od kojih je u privatnom vlasništvu bilo 20 aviona i jedan helikopter, prenosi portal Nezavisne.

Prethodnih godina neke od letelica su obrisane sa spiska, a druge su dodavane.

Građani BiH koji imaju letelice uglavnom se ne mogu pohvaliti njihovim performansama, ali ni vrednošću - oni uglavnom pilotiraju manjim avionima, žirokopterima, jedrilicama.

Prema rečima stručnjaka, "gvozdene ptice" u vlasništvu građana uglavnom su vrednosti kao bolji automobil.

"Sve su to jeftinije letjelice. Ako imate novac, sve se može završiti na lak način. Završite školovanje, kupite avion i to je to. Solidan četvorosed može se kupiti za 80.000 do 100.000 maraka. Dakle, košta kao dobar auto", rekao je doktor nauka iz oblasti avijacije Omer Kulić.

Po dostupnim informacijama, put do vlasništva nad avionom jednostavan je za one koji imaju novca, a može se kupiti i preko interneta.

Nakon toga naprave se odredeđeni pregledi i dozvola, a inače obuka za letenje košta 20.000 konvertibilnih maraka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MILANOVIĆ NIJE BIRAO REČI: Hoće li i državljanstvo da mi oduzmu? Ti ljudi nemaju mere (FOTO)