SITUACIJA U SLOVENIJI ZABRINJAVA: Udvostručio see broj zaraženih, bolnice šire kapacitete!

Tanjug

16. 09. 2020. u 18:38

SLOVENAČKE bolnice morale su brzo da povećaju kapacitet za prijem pacijenata sa korona virusom.

СИТУАЦИЈА У СЛОВЕНИЈИ ЗАБРИЊАВА: Удвостручио сее број заражених, болнице шире капацитете!

Foto: Depositphotos

Naime, broj hospitalizovanih sa kovid-19 za manje od nedelju dana se više nego udvostručio na 61, od kojih je 11 na intenzivnoj nezi.

Pacijenti sa kovid-19 trenutno se leče u univerzitetskim medicinskim centrima u Ljubljani i Mariboru, kao i na Klinici za respiratorne i alergijske bolesti Golnik, javlja slovenačka agencija STA.

Očekuje se da će bolnica u Celju početi s prijemom pacijenata u četvrtak, pružajući dva kreveta za intenzivnu negu, pet kreveta za one sa blagim simptomima i 19 kreveta u "sivoj zoni" za pacijente kod koji još uvek nije potvrđena infekcija.

Ukupan broj hospitalizacija i dalje je znatno ispod broja od od preko 100 zabeleženih krajem marta i pocetkom aprila, ali s obzirom na nagli porast novih slučajeva - juče je potvrdeno rekordnih 123 - očekuje se da će i broj pacijenata u bolnicama skočiti.

I dok je tokom leta većina novih slučajeva bila kod mlađe populacije, stariji ljudi počinju da čine sve veći udeo u ukupnom broju zaraženih.

Trenutna situacija je, međutim, drugačija nego što je bila tokom prvog talasa epidemije, jer su mnogi trenutno u bolnici asimptomatski pacijenti koji su privremeno premešteni u bolnicu iz staračkih domova da bi se tim institucijama olakšao rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)