IVO SANADER U BOLNICI!

Tanjug

01. 09. 2020. u 15:48

ИВО САНАДЕР У БОЛНИЦИ!

Foto: Tanjug

ZAGREBAČKI Županijski sud dobio je uoči rasprave obaveštenje uprave zatvora u Remetincu da je bivši premijer i čelnik HDZ-a Ivo Sanader od 24. avgusta hospitalizovan u KBC Sestre milosrdnice.

Sanader će posle operacije kičme biti još desetak dana zadržan u bolnici, a potom bi trebalo da bude upućen na rehabilitaciju u banju, navela je Hina.

Na ponovljenom suđenju se uz Sanadera, koji je više puta odgađao rasprave zbog zdravstvenog stanja, nisu pojavili ni bivši rizničar i blagajnica HDZ-a Mladen Barišić i Branka Pavošević.

Barišić prema medicinskoj dokumentaciji mora da miruje u ležećem položaju jer trpi jake hronične bolove zbog neutvrđene bolesti, dok je Pavošević zbog bolesti na pretragama.

Optužnica protiv Sanadera, HDZ-a i ostalih u julu je tehnički izmenjena nakon što je nadopunjena finansijsko-knjigovodstvenim veštačenjem. Optuženici je trebalo da se izjasne o izmenama 17. jula, ali je i tada suđenje odgođeno.

Uskok tereti Sanadera da je sebi pribavio 15,2 milona kuna, a HDZ za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24,2 miliona kuna i traži da im se ti iznosi oduzmu.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i preduzeća preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016, godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

Međutim, rasprava je prekinuta u julu 2018. kada je trebalo da Sanader iznese svoju odbranu, a razlog je bila bolest suoptužene vlasnice Fimi medije Nevenke Jurak koja je u međuvremenu umrla.

Suđenje je formalno krenulo iznova krajem januara, ali se rasprave nisu održavale zbog epidemije koronavirusa i zagrebačkog zemljotresa.

Uz Sanadera, koji je ranije u tom slučaju nepravsudno osuđen na devet godina zatvora, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević i bivši portparol Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

Svi optuženi, među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao deo novca koji je preko Fimi medije izvlačilo tadašnje stranačko vođstvo, odbacuju krivicu.

Sanader koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u decembru je nepravosudno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravosudno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje preduzeću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)