HRVATSKA SE VRATILA NA MESTO ZLOČINA: Milanović pred srpskim žrtvama u Gruborima žalio za "ugledom hrvatske policije"

”OVAJ je zločin bio moralni užas”, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović u Gruborima, selu nadomak Knina, gde su pre dvadeset i pet godina hrvatski specijalci nakon Oluje ubili šest meštana.

ХРВАТСКА СЕ ВРАТИЛА НА МЕСТО ЗЛОЧИНА: Милановић пред српским жртвама у Груборима жалио за угледом хрватске полиције

Foto Tanjug/HINA

Grubori danas više ne postoje, niko u njima ne živi, a na komemoraciji koju tradicionalno organizuje Srpsko narodno veće po prvi su se puta našli i Srbi i Hrvati, pa tako i potpredsednici hrvatske vlade, Hrvat Tomo medved i Srbin Boris Milošević.

U Gruborima je bio i Veran Matić, specijalni izaslanik predsednika Vučića koji je izrazio nadu da će nova politika hrvatske vlade rešiti pitanje nestalih sa obe strane. Najavio je i mogućnost da "Aleksdandar Vučić poseti neko mesto u Vojvodini gde su urađeni zločini nad Hrvatima".

Godinama nakon ovog zločina i dalje krivci nisu kažnjeni, a na komemoraciji su se okupili i članovi porodica ubijenih Srba. Milorad Pupovac je rekao da je u celom kraju Plavog ubijeno nakon Oluje 24 ljudi, pre svega staraca.

- Ubijeni su i s rukama podignutim u vaduh, neki su ležali u bolničkom krevetu ili sedili u invalidskim kolicima. Ubijali su ih pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije.

Sada, kraj dva jednostavna drvena krsta, našli su se i Srbi i Hrvati, svi u želji da se napokon kazne krivci i obezbedi uslovi da se život vrati u ovaj kraj.

- Zna se koja je jedinica bila ovde toga dana, a prvi sam put o zločinu u Gruborima pročitao 1995. godine u Njujork Tajmsu - rekao je Milanović uz naglasak da je u Gruborima učinjena velika šteta Hrvatskoj.

- To je nagrdilo ugled države i hrvatske policije. Dosta je bilo, Srbi i Hrvati su najsličnije nacije, a ratovi su gotovi - kazao je hrvatski predsednik.

Suosećanje porodicama izrazio je i general Tomo Medved rekavši da sudbinu Grubora dele mnoga mesta u Hrvatskoj u kojima su stradali i Hrvati i Srbi.

- Hrvatska kao pobedik u Domovinskom ratu žali zbog svih sradalih, a vlada želi doprineti poverenju i gradnji zajedničke budućnosti.

Okupljenima se obratio i Boris Milošević naglasivši da je nakon počinjenih zločina zakazala i hrvatska policija, sudstvo, javnost i mediji.

- Kada se dogodio sudski postupak utvrđeno je da je počinjen zločin nad šestoro civila, ali počinitelji nisu utvrđeni.

Milošević je poslao poruku da niko nema pravo šetati selom i ubijati nedužne ljude i da svaki ratni zločin, bez obzira na nacionalnost mora da bude kažnjen.

- Tada je bila hrabrost ostati, a danas je hrabrost vratiti se. Usprkos svemu, pozivam vas da se vratite i zovite nas da vam pomognemo - rekao je potpredsednik vlade pred okupljenim Srbima.

Počast svim žrtvama

- Dužnost nam je odati počast svim žrtvama jer je to civilizacijski doseg - rekao je na komemoraciji Tomo Medved, kojem je u isto vreme kada se dogodio zločin u Gruborima ubijen brat.

- Poverenje je zahtevno i psihološki i politički, ali je nužno zbog naše budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna