PRESTROJAVANJA ZA GLAS POD MASKAMA: U uslovima epidemije virusa korona, pred vanredne parlamentarne izbore u Severnoj Makedoniji

Novosti online

12. 07. 2020. u 15:02

U SPECIFIČNIM okolnostima nametnutih merama za zaštitu od širenja epidemije koronarisa, u ponoć između nedelje i ponedeljka u Republici Severnoj Makedoniji (RSM) počinje predizborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora u sredu 15. jula

ПРЕСТРОЈАВАЊА ЗА ГЛАС ПОД МАСКАМА: У условима епидемије вируса корона, пред ванредне парламентарне изборе у Северној Македонији

Arhiva Novosti

SKOPLjE: Od stalnog dopisnika „Novosti“

U šest izbornih jedinica 1.814. 263 građana može da glasa za kandidatske liste 15 koalicija i stranaka sa ukupno 1.578 kandidata koji predenduju za mesto u jednodomnom Sobranju sa ukupno 120 poslanika.

Iz Državne izborne komisije (DIK) u Skoplju je potvrđeno da u ponedeljak, mogu da glasaju lica pozitivna na Kovid-19, a u utorak bolesni, nemoćni i hronični bolesnici, sa prethodnim zahtevom. U ime zaraženih virusom Kovid-19 mogu da glasju njihovi bliski sa prethodno obezbeđenim ovvlašćenjem.

Sa izraženim optimizmom i nadom u „sigurnu pobedu“ osvajanjem dvotrećinske većine u parlamentu na izborima pretenduju lideri dveju najvećih koalicija – Zoran Zaev ispred makedonsko - albanske „Možemo“, predvođene socijaldemokratama (SDSM) zaedno sa pokretom BESA, i Hristijan Mickoski, sa opozicionim „Obnova Makedonije“, koju predvodi desničarska konzervativna VMRO-DPMNE.

- Uspeli smo da ostvarimo vekovne snove naših predaka. Imamo parče zemlje priznate od celog sveta, isto kao i jazik i identitet. Trideset godina ni jedan političar nije imao mudrosti i hrabrosti da donese odluku, istakao je Zaev u kampanji.

Mickoski je pak, u otvorenom pismu javnosti ukazao - „nema idealne vlade, ne obećavam čuda, ali dajem reč da ćemo raditi mukotrpno i da ćemo sigurno biti bolji od ovih koje ste do sada gledali“. - I nije kockanje ako izaberete nekog nepoznatog koji obećava uspeh, ali je prokockavanje sopstvene budućnosti kada dajete drugu šansu nekom koji nastavlja da gubi i da vas razočarava, - napisao je Mickovski.

Prvi put u makedonskoj političkoj ponudi, uoči ovih prevremenih izbora, vladajući SDSM Zorana Zaeva nastupa u predizbornoj koaliciji sa jednom albanskom strankom, pokretom BESA, lidera Bilala Kasamija, čijih je 14 članova na kandidatskim listama.

Dosadašnji albanski partner SDSM u vladajućoj koaliciji Demokratska unija integracija (DUI) Aljija Ahmetija, nastupa samostalno, sa ultimativnom porukom „Vreme je Albanac za premijera“, istaknutim kandidatom Naserom Ziberijem.

SRBI RAZUĐENO

Dve srpske stranke u Severnoj Makedoniji, i na ovim izborima strogo su vezane za dve vodeće makedonske partije – Srpska stranka Miroslava Jovanovića za Socijaldemokratski savez (SDSM) Zorana Zaeva, na čelu velike vladajuće koalicije „Možemo“, i Demokratska partija Srba Ivana Stilkovića za konzervativnu desničarsku VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog i Koaliciju „obnova Makedonije“.

Jovanoviću i Stoilkoviću su izvesno je ponovo zagarantovana mesta u Sobranju s obzirom na visoko dobitno pozicioniranje na listama u drugoj izbornoj jedinici.

Na listi SDSM-a i kolaicije „Možemo“, u prvoj izbornoj jedinici je Biljana Todorović Georgievska, dugogodišnja novinarka redakcije na srpskom jeziku „Vidik“, Javnog informativnog servisa MTV, rođena Beograđanka, čiju kandidaturu je potpisima između ostalih podržalo i više od hiljadu građana i članova desetak nevladinih organizacija Srba u Severnoj Makedoniji.

RAČUNICE ALBANACA

U postizbornim računicama Alijansa za Albance i Alternativa, Zijadina Sele, učekuju da mogu biti značajan faktor u predstojećem formiranju koalicione vlade Severne Makedonije, ubeđeni da će DUI Aljija Ahmetija konačno otići u opoziciju.

To je najavio i lider opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači. „Aljija Ahmetija i Nasera Ziberija povezuje Jugoslavija i UDBA, to je ista politika koja je na žalost, uspela da prevari i ukrade vreme mlađim generacijama. No, verujem da je sada kraj“.

– Sada je trenutak i da kao članica NATO idemo bezbednim koracima, a Makedonci će biti obavezni da prihvate dvodomni parlament – tvrdi Tači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!