MENJAJU SE KAO ČARAPE: Posle afere "pola tebi, pola meni", Plenković smenio i tridesetog ministra

SEDAM godina ministri se menjaJU u Hrvatskoj "kao čarape". Dolaze i odlaze, a građani mnogima nisu znali ni imena.

МЕЊАЈУ СЕ КАО ЧАРАПЕ: После афере пола теби, пола мени, Пленковић сменио и тридесетог министра

Foto: Tanjug

- Tebi uplatim 60.000 evra, meni vratiš 30.000 - jedna je od poruka sada već bivšeg savetnika hrvatskog ministra ekonomije koju je slao novinaru lokalne televizije Mreža i zbog koje je između ostalog smenjen i sam ministar Davor Filipović.

Famozni savetnik, inače jedan od najbogatijih Hrvata Jurica Lovrinčević, tako je reketario medijske kuće kojima je ministarstvo davalo novac za reklame, a prvi čovek ministarstva Filipović tvrdi da o svemu nije imao pojma. Afera „tebi pola, meni pola“ naterala je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da neposredno pred izbore smeni i tridesetog ministra, što je svojevrsni rekord u Evropi, a verovatno i u svetu.

Iz snimka može se zaključiti da je moćni savetnik tako radio stalno, jer se pohvalio da je u ovoj godini zaradio 200.000 evra, „pa ću verovatno i u sledećoj“.

- Tu u ministarstvu su pare - rekao je.

Ipak, mnogo toga ostaje nejasno i nakon smene ministra i njegovog savetnika, jer je u svemu bilo i politike. Smenjeni savetnik je davao informacije o radu ministarstva opozijskim političarima, koji su onda u parlamentu pokrenuli takođe mega-aferu sa prodajom gasa za cent. Nije jasno i kako je privatna prepiska savetnika i novinara koji su dobijali novac za reklame došla do drugih medija, ko vuče konce i kakav će biti epilog verovatno najveće hrvatske afere posle Fimi medije, koja je koštala dugogodišnjeg zatvora bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Građani se plaše namera Plenkovića da ih "prevede" na evro / Foto AP

Neki tvrde da je državnim novcem plaćena kampanja i vladajućeg HDZ-a, a to demantuje  Plenković koji tvrdi da je ovo „njihova afera“ u kojoj nema HDZ-ovaca.

- Sve je prilično jednostavno, reč je o koruptivnim radnjama bivšeg savetnika - tvrdi premijer, koji upire prst i u pojedine medije.

Ocenio je te događaje „neverovatnom operacijom“ čiji je cilj nanošenje štete njegovoj vladi.

Filipović, koji je najverovatnije kolateralna žrtva jer je bio na čelu ministarstva iz kojeg je curio novac, ujedno je i ministar koji po komandnoj odgovornosti mora da napusti dužnost. Samo mesec dana pre njega morao je da ode i ministar odbrane Mario Banožić posle saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo jedan čovek, a navodno poseduje i ilegalni kamion. Pod sumnjom je i ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek jer je odobrila bez konkursa novac za obnovu Geodetskog fakulteta, a bivši dekan i njegove kolege potrošili su ga na odmaranje u luksuznim hotelima, za kupovinu automobila i broda.

Foto: Printscreen/Jutjub/RTL

Opozicija traži hitno raspuštanje parlamenta, što bi vodilo izborima, ali premijer očito to ne namerava. Gotovo je sigurno da će datum izbora biti pomeren za april, ili kasnije, kada građani zaborave za sve ministarske afere.

Ali, nije isključeno da će još izaći kostura iz ormana, koji kompromituju sadašnju vlast kojoj se inače zamera da toleriše korupciju. Građani su ogorčeni, a pada raspoloženje i prema Evropskoj uniji, jer desetogodišnje članstvo Hrvatske nije donelo evropsko ponašanje, već naprotiv tolerisanje korupcije i u samom vrhu države sve dok afere ne izađu na videlo.  

Apsurd je da se premijer Plenković zdušno zalagao za političku karijeru Davora Filipovića, inače profesora na Ekonomskom fakultetu. Karijeru je počeo gafom nakon smrti Đorđa Balaševića, kada je na ćirilici u Zagrebu napisano sećanje na pevača, a Filipović je tvrdio da ne zna da pročita ćirilicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)