VREĐALI MU MAJKU I PRETILI NOVOM 1941: Četvorici hrvatskih interventnih policajaca sleduje zatvor zbog maltretiranja srpskog kolege

Novosti online

13. 12. 2023. u 16:22

ČETVORICI interventnih policajaca preti bezuslovan zatvor jer su na radnom mestu zlostavljali kolegu srpske nacionalnosti, vređajući i njega i njegove roditelje, piše hrvatski portal Danica.hr.

ВРЕЂАЛИ МУ МАЈКУ И ПРЕТИЛИ НОВОМ 1941: Четворици хрватских интервентних полицајаца следује затвор због малтретирања српског колеге

Foto AP

 Prema optužnici, interventni policajci Ivan (50), Josip (48), Mario (39) i Danijel (32) činili su zlostavljanje "na radnom mestu, tokom radnog vremena, te obavljanja radnih zadataka, motivisani mržnjom prema osobama srpske nacionalnosti".

Učestalo su vređali kolegu i njegovu majku, "aludirajući na seksualne odnose s majkom oštećenika, te verbalnim vređanjem njegove porodice, a za koju su znali da je druge nacionalnosti, odnosno da je deda srpske nacionalnosti".

U optužnici se još navodi da je ponižavanje trajalo nekoliko godina i dovelo do toga da se kod oštećenog razvio psihički poremećaj u vidu "dijagnostifikovanog poremećaja prilagođavanja, koji je uticao na njegovu sposobnost na radnom mestu interventnog policajca".

"Jel ti majka guta ili baca? Kakav donji veš nosi? Je li se jako dere dok se je*e? Je li voli ovako?", samo su neke od uvreda koje su stizale svakodnevno. Ivan mu je čak otvoreno pretio: "Koja si ti parohija? Pazi da ti ne bi bio pokopan u parohiju, dobro pazi da mi ne bi ponovili 1941! Znaš, ono NDH i tako to."

Zlostavljanog policajca posebno je pogodilo, prema pisanju hrvatskog portala, to što je Mario bio zapovednik interventnog odeljenja, a Danijel vođa interventne grupe, dakle na rukovodećim položajima.

Tužioci za Ivana traže 18 meseci bezuslovnog zatvora, a za Josipa, Marija i Danijela po 14. Sva četvorica su i dalje interventni policajci zaposleni u MUP-u, naglašava se u optužnici.

Svi su tokom istrage poricali ono za šta ih optužnica tereti, ali na pitanja nisu hteli da odgovaraju. Međutim, postoje poruke koje su razmenjivali u zajedničkoj WhatsApp grupi, iz kojih se vidi vređanje, kao i detaljan iskaz oštećenog. Pribavljena je i opsežna medicinska dokumentacija koja takođe potvrđuje navode oštećenog policajca. Zlostavljači su i disciplinski odgovarali zbog poruka koje su kolegi upućivali na WhatsApp, piše Danica.hr.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)