HRVATI, BUKVALNO, UVEZLI 100.000 KOMARACA IZ ITALIJE: Kreće sprovođenje plana

Novosti onlajn

19. 06. 2023. u 22:25

GRADOVI širom Hrvatske kreću u borbu protiv komaraca, a Grad Zagreb je najavio da će prvi put sprovesti plan koji bi trebalo da smanji broj tigrastih komaraca na nekom području.

ХРВАТИ, БУКВАЛНО, УВЕЗЛИ 100.000 КОМАРАЦА ИЗ ИТАЛИЈЕ: Креће спровођење плана

Foto: Arhiva VN

Zagreb je ove godine za borbu protiv komaraca izdvojio 384.000 evra, a deo tih sredstava je izdvojen za uvoz 100.000 sterilnih komaraca iz Italije koji će biti pušteni u prirodu.

- To znači da će oni, ako su brojno nadmoćniji, oploditi ženke koje će proizvesti jajašca koja neće dovesti do potomstva. Na taj način bismo biološkim putem smanjili broj prisutnih tigrastih komaraca na nekom području - izjavila je Ana Klobučar iz Nacionalnog zavoda za javno zdravlje „Dr. Andrija Štampar“.

Dragan Grubiša iz gradske službe za zdravstvenu ekologiju je naveo da će deo sredstava biti izdvojen i za edukaciju građana kako bi se informisali o važnosti uklanjanja posuda s vodom za vreme letnjih meseci, jer je to najefikasnija metoda uklanjanje legla komaraca, preneo je portal „Indeks“.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!