NAPAD NA CRKVU JE ZASTRAŠIVANJE SRBA: Žestoke reakcije na ponovno devastiranje pravoslavne bogomolje u Mostaru

S. Mišljenović

09. 12. 2022. u 06:00

OSUDE vandalskog čina u Mostaru, gde su još uvek nepoznati počinioci, u noći sa utorka na sredu opljačkali i pokidali sve kablove za struju u Sabornoj crkvi Svete Trojice, stižu sa svih strana u BiH.

НАПАД НА ЦРКВУ ЈЕ ЗАСТРАШИВАЊЕ СРБА: Жестоке реакције на поновно девастирање православне богомоље у Мостару

Printscreen/Jutjub/FENA

Inače, ovo je bio deseti vandalski napad na ovu pravoslavnu bogomolju samo u ovoj godini.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je spremnost da se hitno interveniše na sanaciji štete na Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru i predložio da se nađe agencija koja bi obezbeđivala crkvu. Dodik je razgovarao i sa starešinom Sabornog hrama Duškom Kojićem.

- Zajedno smo još jednom osudili devastiranje hrama - poručio je Dodik.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar mr. Dino ef. Maksumić najoštije je osudio vandalski, nehumani i nadasve necivilizacijski čin devastacije, pljačkanja Saborne crkve u Mostaru.

Milorad Dodik, Foto V. Tripić

Milorad Dodik

- Mom prijatelju, starešini Saborne crkve Dušku Kojiću i svim pravoslavnim vernicima u Mostaru želim izraziti punu podršku u svoje lično ime i u ime institucija Islamske zajednice, moleći Boga da ih ovakvi vidovi zastrašivanja od strane nepoznatih počinilaca ne obeshrabre i ne pokolebaju u njihovoj plemenitoj misiji izgradnje koegzistencije i poverenja naše dve verske zajednice - poručio je Maksumić, dodavši da se nasrtaji na verske objekte ne smeju tretirati kao obični vandalizam.

Oglasio se i Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaje RS.

- Želim da izrazim svoju punu podršku sveštenstvu i pravoslavnim vernicima u Mostaru koji su neodvojivi deo duše ovoga grada. Ovaj grad bi trebalo da predstavlja ono što je najbolje u BiH - toleranciju, međusobno poštovanje i prosperitet za sve njene građane - rekao je Šmit i dodao da se svaki građanin mora osećati bezbedno na svakom pedlju ove zemlje.

KORDIĆ: KAZNITI POČINIOCE

GRADONAČELNIK Mostara Mario Kordić najoštrije je dosudio vandalski i nehumani čin devastiranja Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru koji je jedan od simbola grada. - Od nadležnih policijskih i pravosudnih tela očekujemo brzu i efikasnu istragu uz nadu da će počinioci biti adekvatno kažnjeni - naveo je Kordić na "Fejsbuku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

PREMA NARODNOM VEROVANJU SVETI SAVA JE OVDE NAPRAVIO ČUDO: Meštani i danas veruju u moć lekovitog izvora