NAPAD NA CRKVU JE ZASTRAŠIVANJE SRBA: Žestoke reakcije na ponovno devastiranje pravoslavne bogomolje u Mostaru

S. Mišljenović

09. 12. 2022. u 06:00

OSUDE vandalskog čina u Mostaru, gde su još uvek nepoznati počinioci, u noći sa utorka na sredu opljačkali i pokidali sve kablove za struju u Sabornoj crkvi Svete Trojice, stižu sa svih strana u BiH.

НАПАД НА ЦРКВУ ЈЕ ЗАСТРАШИВАЊЕ СРБА: Жестоке реакције на поновно девастирање православне богомоље у Мостару

Printscreen/Jutjub/FENA

Inače, ovo je bio deseti vandalski napad na ovu pravoslavnu bogomolju samo u ovoj godini.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je spremnost da se hitno interveniše na sanaciji štete na Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru i predložio da se nađe agencija koja bi obezbeđivala crkvu. Dodik je razgovarao i sa starešinom Sabornog hrama Duškom Kojićem.

- Zajedno smo još jednom osudili devastiranje hrama - poručio je Dodik.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar mr. Dino ef. Maksumić najoštije je osudio vandalski, nehumani i nadasve necivilizacijski čin devastacije, pljačkanja Saborne crkve u Mostaru.

Milorad Dodik, Foto V. Tripić

Milorad Dodik

- Mom prijatelju, starešini Saborne crkve Dušku Kojiću i svim pravoslavnim vernicima u Mostaru želim izraziti punu podršku u svoje lično ime i u ime institucija Islamske zajednice, moleći Boga da ih ovakvi vidovi zastrašivanja od strane nepoznatih počinilaca ne obeshrabre i ne pokolebaju u njihovoj plemenitoj misiji izgradnje koegzistencije i poverenja naše dve verske zajednice - poručio je Maksumić, dodavši da se nasrtaji na verske objekte ne smeju tretirati kao obični vandalizam.

Oglasio se i Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaje RS.

- Želim da izrazim svoju punu podršku sveštenstvu i pravoslavnim vernicima u Mostaru koji su neodvojivi deo duše ovoga grada. Ovaj grad bi trebalo da predstavlja ono što je najbolje u BiH - toleranciju, međusobno poštovanje i prosperitet za sve njene građane - rekao je Šmit i dodao da se svaki građanin mora osećati bezbedno na svakom pedlju ove zemlje.

KORDIĆ: KAZNITI POČINIOCE

GRADONAČELNIK Mostara Mario Kordić najoštrije je dosudio vandalski i nehumani čin devastiranja Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru koji je jedan od simbola grada. - Od nadležnih policijskih i pravosudnih tela očekujemo brzu i efikasnu istragu uz nadu da će počinioci biti adekvatno kažnjeni - naveo je Kordić na "Fejsbuku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)