ŠALJU TRUPE I ZBOG GLASANJA: Posle Britanaca, i Nemačka Vlada odlučila da pojača svoj vojni kontingent u Bosni i Hercegovini

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 08. 2022. u 06:46

NAKON Britanaca, u BiH stiže i nemački kontingent od 50 vojnika, koji će biti raspoređen u Glavnoj komandi i mreži timova za vezu i posmatranje EUFOR.

ШАЉУ ТРУПЕ И ЗБОГ ГЛАСАЊА: После Британаца, и Немачка Влада одлучила да појача свој војни контингент у Босни и Херцеговини

Nemci u BiH poslali još 50 vojnika, Foto AP

Dolazak Nemaca samo je potvrda da je Bosna postala poligon za zapadne sile, s ciljem da se, pre svega, u RS suzbije "maligni ruski uticaj".

- Dolazak britanskih i nemačkih vojnika u BiH treba vezati i za oktobarske izbore jer očigledno velike sile imaju favorite i nastoje vojnim metodama da utiču na javno mnjenje. Vojnici se šalju kako bi uticali na političke prilike u BiH - kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka.

On poručuje da je sramotno obrazloženje Bundestaga za dolazak vojnika, u kojem se navodi da stižu u BiH "kako bi sprečili separatističke tendencije i ruski uticaj". Dodaje da je preslikano obrazloženje bilo pri dolazku Britanaca u BiH.

- Očigledno zapadne sile namerno fabrikuju određene probleme. Ukoliko slušate Bakira Izetbegovića dok govori o prebrojavanju vojnika, dronovima, oružju, vidite da gorući problemi potiču iz partije koja je i bila generator sukoba u BiH devedesetih i koja je sada potencijalna pretnja.

Slobodan Župljanin, stručnjak za bezbednost, kaže da Nemačka i Britanija ne doprinose stabilizaciji u BiH. Naprotiv:

- Njihovo delovanje je u funkciji stvaranja tenzija pred oktobarske izbore. Pokušavaju pretnjama disciplinovati Srbe. Ni britanske ni nemačke snage u BiH, što se tiče našeg naroda, nisu dobrodošle. Srbi pamte šta su ove zemlje radile na ovim prostorima kroz istoriju, pogotovo Nemačka.

On kaže da građani u BiH nemaju koristi od stranih vojnika osim podizanja tenzija i stvaranja slike kako pomažu bošnjačkoj strani jer nameravaju disciplinovati Srbe.

- Takođe priča o sprečavanju "malignog ruskog uticaja" u BiH je plasirana upravo iz Britanije i Nemačke kako bi opravdali svoje prisustvo ovde. Ukoliko postoji neki maligni uticaj u BiH, to je uticaj zapadnih zemalja.

Uvećana misija

DOLASKOM nemačkog kontingenta u misiju EUFOR broj se povećava na 20 zemalja učesnica.

Inače, u BiH deluje Misija EUFOR Altea, koja je najduža vojna operacija EU u BiH. Ona broji sada oko 1.500 vojnika i pojačana je za 500 ljudi u martu, nakon početka sukoba Ukrajine i Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)