ODBOR SRBA U FBIH: Prava Srba se krše, ugroženi im životi, ubijaju ih i preti im se!

Tanjug

03. 08. 2022. u 23:59

PRAVA Srba u Federaciji BiH (FBiH) masovno i kontinuirano se krše tako što im se uništava i oduzima imovina, skrnave groblja, a neretko su im ugroženi i životi, navodi se u otvorenom pismu koje je Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH danas uputio institucijama u BiH, Federaciji BiH, Republici Srpskoj i ambasadama.

ОДБОР СРБА У ФБИХ: Права Срба се крше, угрожени им животи, убијају их и прети им се!

Drvar - opština sa najviše Srba u FBiH / Foto D. Pozderović

U otvorenom pismu se podseća na nedavno ubistvo Srpkinje Nade Radulović (65) koja se vratila u Visoko, kao i na napad na povratnika Savu Bilanoviću u Busovači i to posle višestrukog maltretiranja, napada na imovinu i paljenja kuće.

- Gotovo u svakoj opštini FBiH konstantne su pretnje koje prelaze u fizičke napade na Srbe - navodi se u otvorenom pismu odbora i dodaje da prema raspoloživim podacima, u proseku jednom mesečno dolazi do skrnavljenja pravoslavnih objekata i grobalja na teritoriji FBiH.

U pismu se navodi i da u FBiH postoji oko 1.100 lokaliteta sa pravoslavnim grobljima koja Srbi obilaze svake godine za pravoslavne praznike i upozorava se da su spomenici redovno na meti vandala uz priloženu listu svih lokacija na kojima su skrnavljena srpska groblja.

U otvorenom pismu se ističe da se Srbima u FBiH krše i osnovna ljudska prava na slobodu misli, savesti i vere.

Navodi se primer da je u Bosanskom Petrovcu policija kaznila učesnike kolone koja je obeležavala Badnji dan, policajci koji su bili u koloni suspendovani su iz MUP Unsko-Sanskog kantona, a maloletnici koji su nosili obeležja države Srbije kažnjeni su sa po 500 konvertibilnih maraka (oko 250 evra) zbog navodnog uznemiravanja javnosti.

- U FBiH Proteklih 27 godina, u javnom prostoru, govorima političara, aktivnostima istaknutih pojedinaca i grupa nema mesta za strašno istorijsko stradanje koje se dogodilo Srbima u FBiH", predočava se u otvorenom pismu i ističe da nema mesta za one koji su stradali od 1992. do 1995. u gradovima i selima, niti za one koji su praktično u tri meseca 1992. godine morali da napuste svoja vekovna ognjišta i zavičaj - gotovo bez ičega.

Otvoreno pismo upućeno je srpskom članu Ppredsedništva BiH Miloradu Dodiku, drugoj dvojici članova Predsedništva, predsedniku Republike Srpske, predsedniku Vlade Republike Srpske, predsedniku i premijeru FBiH, ambasadama Srbije, Hrvatske, SAD, Ruske Federacije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Delegaciji EU u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TAJANSTVENA ESKADRILA X-500 U RATU ISCRPLJIVANJA: Kako je sovjetski MIG-25 vladao nebom iznad Izraela