ABAZOVIĆEVA VLADA NA ISPITU ZBOG SPC: Zaključivanje Temeljnog ugovora sa Crkvom ponovo kamen razdora u Crnoj Gori

V. K.

23. 06. 2022. u 08:15

IAKO je ministar pravde Marko Kovač najavio formiranje međuresornog radnog tima za pregovore sa verskim zajednicama sa ciljem rešavanja ugovornih odnosa, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu, neizvesno je da li će se na današnjoj sednici Vlade Crne Gore naći informacija o Temeljnom ugovoru, kako se pre dva dana moglo čuti u krugovima bliskim premijeru Dritanu Abazoviću.

АБАЗОВИЋЕВА ВЛАДА НА ИСПИТУ ЗБОГ СПЦ: Закључивање Темељног уговора са Црквом поново камен раздора у Црној Гори

U vladi se na SPC različito gleda, Foto D. Milovanović

Usvajanje ovog akta bilo bi najvažniji korak u dugo čekanom uređenju odnosa države Crne Gore sa SPC.

Najveća prepreka za potpisivanje ovog akta je politička nesloga u Abazovićevoj vladi, koja vlada oko ovog pitanja. Temeljnom ugovoru protive se ministri iz SDP, a u DPS, na čijoj podršci visi aktuelni sastav izvršne vlasti, Temeljni ugovor doživljavaju kao "kapitulaciju Crne Gore pred Srbijom".

U takođe vladajućoj SNP, ipak, neguju optimizam:

- Vlada je spremna za potpisivanje Temeljnog ugovora, čim on bude usaglašen sa SPC - kazao je potpredsednik Vlade i lider SNP-a Vladimir Joković.

- Znamo dobro zbog čega smo deo vlasti i insistiraćemo na njegovom potpisivanju.

Potrebno je, međutim, da se ovaj sporazum dobro pripremi, i da bude potpuno u skladu sa Ustavom Crne Gore i zakonima.

On je poručio da SNP neće menjati stavove o pitanju Temeljnog ugovora sa SPC.

- Zar izgledamo toliko neozbiljno da danas pristajemo na nešto, da bismo sutra od toga odustali. Vlada će, verujem, biti spremna da ovaj ugovor i potpiše. Nije to pitanje vremena, važno je da se proces dovede do kraja - pojasnio je Joković.

Foto Gov.me

Iz Demokratske partije socijalista, od čije podrške zavisi opstanak manjinske vlade, poručuju "da zahtev SPC da joj Crna Gora daruje Temeljni ugovor je neopravdan i drzak".

- Ukoliko bi Vlada Crne Gore ugovorom SPC priznala pravo na istorijski i pravni kontinuitet od srednjeg veka do danas, to bi bilo falsifikovanje crnogorske istorije.

Time bi Crna Gora izgubila značajan deo državnosti, duhovnosti i ogromno kulturno-istorijsko nasleđe. Crna Gora bi predala svoju istoriju. To bi, u stvari, bila kapitulacija Crne Gore pred SPC i Republikom Srbijom - kaže poslanik DPS-a Dragutin Papović.

- Vlada i premijer koji bi to uradili bili bi veći neprijatelji Crne Gore nego svi okupatori!

Tišina 

SVOJ konačni oblik Temeljni ugovor, ukoliko Vlada Crne Gore smogne snage da ga usvoji, dobiće nakon usaglašavanja sa predstavnicima SPC. Ovo će biti tema za Sveti sinod, koji se o ovom pitanju zasad ne izjašnjava. Nezvanično, u vrhu SPC postoji određeni zamor povodom ovog pitanja. Ipak, Crkva i dalje iščekuje taj trenutak i spremna je za dijalog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna