"CIRKUS" HRVATSKOG DRŽAVNOG VRHA I U JASENOVCU: Plenković i Milanović odvojeno u poseti spomen-obeležju - salva međusobnih uvreda nastavljena

Tanjug

22. 04. 2022. u 14:47

HRVATSKI premijer Andrej Plenković posetio je danas spomen područje Jasenovac gde se obeležava 77. godišnjica proboja poslednjih zatvorenika, dok je predsednik Zoran Milanović prethodno odao počast žrtvama ustaškog logora ne želeći da bude u koloni s članovima Vlade.

ЦИРКУС ХРВАТСКОГ ДРЖАВНОГ ВРХА И У ЈАСЕНОВЦУ: Пленковић и Милановић одвојено у посети спомен-обележју - салва међусобних увреда настављена

Foto: Tanjug

Milanović je jutros sa delegacijom u podnožju spomenika "Cvijet" položio cveće i kamenčiće.

Zasebni dolazak objasnio je juče rekavši da ne želi da bude na komemoraciji s članovima Vlade, jer "u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a potom se prave da su liberali", prenosi Index.

Pritom je najavio da će i iduće nedelje biti u Jasenovcu uz Koordinaciju jevrejskih opština koje će počast žrtvama Jasenovca odati na Dan sećanja na žrtve holokausta.

Oni su svoj nedolazak na današnju komemoraciju objasnili nezadovoljstvom, jer vlast nije zabranila ustaške simbole, prenosi Index.hr.

Plenković je poručio da je osuda zločina u Jasenovcu izuzetno važna.

- Žao nam je svih koji su ovde poginuli. Važno je da za mlade generacije u našem obrazovnom sistemu osiguramo da mladi mogu na jasan način saznati i naučiti koliko se zlo događalo za vreme Drugog svetskog rata. Drago mi je da je omogućeno da ovde bude toliki broj ljudi i da su na ovoj službenoj komemoraciji bili svi koji su pozvani. Mi smo ovde kao i uvek, službeno, s dostojanstvom i poštovanjem prema žrtvi - rekao je on.

Dodao je da se i tu vide vrednosti kojima je izgrađena savremena Hrvatska.

Plenković je dodao da ne želi da komentariše, kako je naveo, besprizorne izjave koje je predsednik Zoran Milanović ranije danas dao u Jasenovcu.

- Mi radimo svoj posao odgovorno, u interesu hrvatskih građana. Neki drugi koji imaju puno vremena ne rade to - rekao je Plenković.

Kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet" i polaganjem venaca godišnjicu su obeležile i delegacije Hrvatskog sabora, Vlade te nacionalnih manjina i antifašista.

BONUS VIDEO: 

MOĆNE ZIDINE GRADA NA BOSFORU ČUVAJU USPOMENE NA SREDNjOVEKOVNE SRBE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)