ZA SRBE NEMA POSLA: Broj naših sunarodnika u Vukovaru iz godine u godinu sve je manji, iz grada kojim caruje mržnja beže i Hrvati

V. C. S.

10. 12. 2021. u 09:11

U VUKOVARU je još pre 10 godina bilo gotovo dvostruko manje stanovnika nego pre početka rata devedesetih (od oko 46.000 na oko 27.000), a prema poslednjim procenama, taj broj se sada smanjio za još 5.000 ljudi. Broj Srba manji je za više od sedam odsto, ali iz ovog grada odlaze ne samo Srbi, već i Hrvati.

ЗА СРБЕ НЕМА ПОСЛА: Број наших сународника у Вуковару из године у годину све је мањи, из града којим царује мржња беже и Хрвати

Dragan Crnogorac i Ljubomir Mikić / Foto V. C. S.

Ovo su konstatovali predstavnici Saveza srpskih udruženja Hrvatske Dragan Crnogorac i Ljubomir Mikić na tribini "Položaj Srba u Vukovaru: juče, danas, sutra", koju je organizovao Institut za evropske studije povodom Svetskog dana ljudskih prava.

- Srba nema na rukovodećim funkcijama, niti mogu da se zaposle u javnim službama, pa rade u privatnom sektoru. Posebno ih nema u pravosuđu, iako ima mnogo visokoobrazovanih mladih, koji su završili fakultete u Novom Sadu, Beogradu i Hrvatskoj, i vratili se kući. U Županijskom sudu nema nijednog sudije Srbina, a u Osnovnom postoji jedan, koji se sprema za penziju. Kada neki Srbin ode u penziju, na njegovo mesto po pravilu primaju Hrvata - kaže Crnogorac.

Prema njegovim rečima, uprkos dokumentima koji garantuju dvojezične table, njih ima samo na nekim zgradama. Tri škole u kojima se koristi srpski jezik i ćiriličko pismo, jedva su se izborile da slave školsku slavu Svetog Savu. Atmosfera je, konstatuje, loša, a grad osiromašen i devastiran. Ne obeležavaju se sećanja na ubijene i nestale Srbe, samo na Hrvate.

Ljubomir Mikić kaže da je proces povratka izbeglih okončan, i onaj ko je hteo da se vrati, vratio se.

- Postoji neki pomak u odnosu na period od pre 20 godina, ali ničija očekivanja, uprkos ogromnom potrošenom novcu i energiji, nisu ispunjena - kaže Mikić. - Povratnici su i dalje suočeni sa problemom stambenog zbrinjavanja. Sve je više incidenata, govora mržnje, napada na srpske institucije. Na području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadne Slavonije, između 1991. i 1997. godine, živelo je 150.000 ljudi, od čega 85 odsto Srba. Od toga oko 60.000 raseljenih iz drugih krajeva.

Popis 2001. godine pokazuje da broj Srba pada u celoj Hrvatskoj, sa oko 580.000 na 201.600, ali njihov udeo u stanovništvu se nije mnogo promenio jer je pao i broj Hrvata. U narednih 10 godina brojka opada na oko 186.000. Rezultati poslednjeg popisa, u novembru, još se čekaju, ali prognoze nisu optimistične.

PROBLEM I TAJNE OPTUŽNICE

POSEBAN problem su hrvatske tajne optužnice i hapšenja, koja ne prestaju - ističe Crnogorac. - Niko nije siguran: ni oni koji putuju u Hrvatsku, ni Srbi koji tu žive. Sedamdesetjednogodišnji Srbin, uhapšen u Vukovaru u septembru, još je u pritvoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)