ČEKIĆ I ZAKON NA ISTOM ZADATKU: Popis u Vukovaru nagoveštava da će ćirilica otići u ilegalu

Jurica KERBLER

24. 11. 2021. u 10:17

Ono što nije uspelo ratom, moglo bi da uspe sada, ako se pokaže da u gradu na Dunavu nema više ni 33 odsto Srba

ЧЕКИЋ И ЗАКОН НА ИСТОМ ЗАДАТКУ: Попис у Вуковару наговештава да ће ћирилица отићи у илегалу

Arhvia

KADA krajem godine u Hrvatskoj budu objavljeni konačni i službeni podaci popisa stanovništva, ekstremni desničari u Vukovaru mogli bi da slave. Ono što nije uspelo ratom, moglo bi da uspe sada, ako se pokaže da u gradu na Dunavu nema više ni 33 odsto Srba. U tom slučaju nema više ni dvojezičnosti, ćirilice, ni svega što je Srbima, bar na papiru, garantovao ustavni zakon.

A kako im je to u Vukovaru sve ove godine "garantovao" videlo se i na primeru rušenja ćiriličnih tabli i opstruisanja svih onih odredaba zakona koje je trebalo da omoguće dvojezičnost u sredinama gde Srbi ili neka druga nacionalna manjina čine trećinu stanovnika. Na sve moguće načine to se u Vukovaru izbegavalo, pa je i Ustavni sud nekim formulacijama, koje su mogle da se tumače ovako ili onako, išao niz dlaku onima za koje rat i dalje traje. Rezultat je bio dodatno iseljavanje Srba, koji u Vukovaru nisu mogli da ostvare prava zagarantovana hrvatskim ustavom, a na cedilu su ih ostavile i političke stranke svih boja i orijentacija.

Ono malo preostalih Srba u Hrvatskoj, niti su tražili, niti traže nešto posebno. Većina ih još uvek muku muči, jer žive kao pre sto i više godina, bez struje i vode, mladi nemaju posao, ne poštuju se kvote o zapošljavanju u državnoj i javnoj upravi. Same srpske stranke u Hrvatskoj uoči popisa bodrile su ljude da se izjasne kao Srbi, jer mnogi i to izbegavaju da ne bi imali probleme. Vukovar je i dalje podeljeni grad, sa odvojenim školama i brojnim problemima koji muče ne samo Srbe, već i Hrvate, koji takođe odlaze.

Ali, u Vukovaru bi epilog za Srbe mogao da bude: ono što se nije uspelo čekićem, potvrđuje se zakonom. Ćirilične table otići će u prošlost, a ćirilica valjda u ilegalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!