HRVATSKI CRTAĆ IZAZVAO BURU: Srbi pacovi koje Tompson izvodi iz Knina - šta se krije iza "skandaloznog" animiranog filma

Novosti online

09. 12. 2021. u 11:29

ANIMIRANI film koji je osvanuo na društvenim mrežama, u kom su Srbi prikazani kao pacovi koje "čarobni frulaš" izvodi iz Knina i traktorom ih šalje van Hrvatske, izazvao je buru u medijima širom regiona.

ХРВАТСКИ ЦРТАЋ ИЗАЗВАО БУРУ: Срби пацови које Томпсон изводи из Книна - шта се крије иза скандалозног анимираног филма

Foto: Printscreen

Animirani film koji je imao naslov "Domovinski rat za najmlađe", a koji je u međuvremenu izbrisan sa društvenih mreža, je u stvari stari crtać iz čuvene produkcije Sily Symphony, koji je često prikazivan na televizijama.

Ipak, u ovoj verziji grad Hamelin preimenovan je u Knin, Čarobni frulaš u "svirača iz Čavoglava", što je jasna aluzija na ustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona. Narator na hrvatskom objašnjava šta se dešava u Kninu, iz kog pacove, koji predstavljaju Srbe, frulaš izvodi uz melodiju pesme "Anica, kninska kraljica", gorepomenutog ustaškog pevača.

Mnoge je posebno razbesneo deo gde je sir iz crtaća zamenjen traktorom, koji se često pogrdno koristi kao aluzija na izgon Srba tokom operacije etničkog čišćenja Oluja.

Iako su neki mediji u Srbiji preneli informaciju o crtanom filmu kao da je u pitanju ozbiljno propagandno delo, animirani film nosi oznaku "Pretjerivač" - poznate satirične stranice iz Hrvatske, što samo po sebi dovoljno govori.

Ta stranica je više puta uklanjana sa Fejsbuka, a neaktivna je i sada, o čemu je ranije govorio Davor Bernardić, nekadašnji čelnik hrvatskog SDP, koji je optužio HDZ da organizuje gašenje satiričnih stranica.

Da je u pitanju satirična stranica vidi se i na TikTok kanalu Pretjerivača. Na njemu se ismevaju hrvatska fudbalska reprezentacija, HDZ, Zdravko Mamić, desničar i nacionalista Velimir Bujanec, piše Raskrinkavanje.me.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)