NOVINE U MOSTARU I ZAPADNOJ HERCEGOVINI: Srbi dobili status konstitutivnog naroda, Bošnjaci dobili prvo na jezik

Novosti onlajn

03. 08. 2021. u 15:42

SRBI u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) su postali konstitutivan narod, a Bošnjaci su dobili bosanski jezik i pismo.

НОВИНЕ У МОСТАРУ И ЗАПАДНОЈ ХЕРЦЕГОВИНИ: Срби добили статус конститутивног народа, Бошњаци добили прво на језик

Foto "Kliks

To je postignuto usvajanjem amandmana u Skupštini HNK u Mostaru, čime je izmenjen i Ustav kantona. Amandmani su usvojeni sa 26 glasova za, dok je pritiv bio jedino predsednik HRS-a Slaven Raguž, a tri zastupnika su bila odsutna, piše portal „Kliks“.

Zamenik predsedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović (HDZBiH) je naglasio da je većina hrvatskih zastupnika u Skupštini pokrenula pitanje donošenja amandmana na Ustav koji se tiču konstitutivnosti srpskog naroda.

- Ovo je nastavak konzistentnosti naše politike koja ide u pravcu da se svi konstitutivni narodi jednako i ravnopravno osećaju na svakom delu teritorije Bosne i Hercegovine i da mogu jednako konzumirati svoja prava - rekao je Martinović.

On je ukazao da to znači da je u to pitanje uključen i problem legitimnog predstavljanja i izrazio nadu da će današnja odluka imati širi odjek i kada je reč o izmenama Izbornog zakona. Martinović je dodao da će ta stranka biti apsolutno dosledna u nastojanju da bude obezbeđeno da predstavnici konstitutivnih naroda sami upravljaju svojom političkom sudbinom.

Zastupnica SDP-a u Skupštini HNK Vesna Saradžić podsetila je da je prošlo puno vremena od kad je klub poslanika Srba u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona 2016. godine uputio amandmane na Ustav kantona da se isprave njegove diskriminatorske odredbe koji ne prepoznaje građane srpske nacionalnosti u tom kantonu.

Dodala je da je nedugo posle toga i klub Bošnjaka uradio isto i da su potom amandmani objedinjeni, a sve je rezultiralo presudom Ustavnog suda još 2018. godine.

- Mi smo za to vreme pokušavali konstantno da se to nađe na dnevnom redu, međutim nikada nismo uspeli čak ni da uđe na dnevni red, a kamoli da se o tome raspravlja - rekla je Saradžićeva.

Ukazala je da je to uvek išlo na mišljenje Vladi HNK i da ona nikada nije dala svoje mišljenje, a da je sada, kada je većina kluba delegata iz HDZ-a uputila to, Vlada delovala ekspresno.

Odluka o izmeni Ustava stupa na snagu danas, a stručne službe vlade to će objaviti najkasnije u narednih 15 do mesec dana u službenim novinama Hercegovačko-neretvanskog kantona, prenosi Tanjug.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu