SVET GORI A FRANCUZI SE ČEŠLJAJU: Donji dom francuskog parlamenta odobrio zakon protiv diskriminacije frizura

B.S.

28. 03. 2024. u 15:24

Usvojen pravni akt zakon kojim se zabranjuje "diskriminacija dredova, pletenica, afro kose i bilo koje druge frizure određene boje ili teksture".

СВЕТ ГОРИ А ФРАНЦУЗИ СЕ ЧЕШЉАЈУ: Доњи дом француског парламента одобрио закон против дискриминације фризура

Foto AP

"Postoji mnogo patnje (zasnovane na diskriminaciji kose) i to moramo uzeti u obzir. On će pomoci žrtvama takve diskriminacije, na radnom mestu i šire, da se čuje njihov glas i da dobiju sudske sporove" , rekao je Olivije Serva, poslanik sa francuskog karipskog ostrva Gvadalupe, autor nacrta zakona protiv diskriminacije  frizure, koji je danas usvojio Donji dom francuskog parlamenta.

Ova institucija je smatrala da legitimnim da Serva napravi predlog zakonskog akta na  studiji iz 2023.  koju su sproveli brend šampona Dav i društvena mreža LinkedIn.

Prema toj studiji dve od tri Afroamerikanke u SAD su promenile frizuru zbog razgovora za posao, kao i da je zbog dredova, pletenica, afro kose "2,5 puta veća verovatnoća da će kosa Afroamerikanke biti percipirana kao neprofesionalna".

- Nacrt zakona ima za cilj da zabrani svaku diskriminaciju prema teksturi kose ili načinu šišanja takođe će zaštititi plavuše od seksističke diskriminacije - rekao je Serva.

Da bi njegov predlog zakona postao zakon potrebno je da ga posle Donjeg doma usvoji i francuski Senat. Fransuska je tako prihvatila trend iz SAD gde su 23 države usvojile zakone protiv diskriminacije zbog kose na radnom mestu i u javnim školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!