SPORTSKE AKTIVNOSTI NA OTVORENOM: Prednosti vožnje trotineta u ranom detinjstvu

Bojana Jovanović

22. 03. 2024. u 10:39

Toliko je postao popularan da ga vozi i staro i mlado i to u najrazličitijim prilikama: rekreativno, na putu do škole, posla, prijatelja… Čini se da trotinet vole svi, pa nije ni čudo što i najmlađa deca žele da ga voze.

СПОРТСКЕ АКТИВНОСТИ НА ОТВОРЕНОМ: Предности вожње тротинета у раном детињству

Foto Shutterstock

Toliko je postao popularan da ga vozi i staro i mlado i to u najrazličitijim prilikama: rekreativno, na putu do škole, posla, prijatelja… Čini se da trotinet vole svi, pa nije ni čudo što i najmlađa deca žele da ga voze. Osim što su bezbedni za mališane i predstavljaju zabavan način za provođenje vremena napolju, korisni su i za razvoj motoričkih sposobnosti i osećaja nezavisnosti kod njih. Navešćemo samo neke od prednosti bavljenja ovim sportom u najmlađem uzrastu…

Obezbeđuje dovoljno vežbanja

Prema podacima američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti samo 24 odsto dece uzrasta od šest do 17 godina provodi 60 minuta dnevno u fizičkoj aktivnosti, koliko je preporučeno od strane doktora. Kao rezultat toga, raste broj dece sa gojaznošću, dijabetesom i drugim problemima vezanim za težinu. Podsticanje mališana da vežba svakog dana je važno, ali nije uvek lako u našem digitalno primamljivom svetu televizora, računara i tableta. Zato će im vožnja trotineta na prirodan način ograničiti vreme provedeno ispred ekrana, a pritom to neće doživljavati kao napor već kao zabavu.

Pomaže razvoju motoričkih sposobnosti

Za učenje vožnje trotineta potrebna je i fina i gruba motorika. Dete će morati da se odgurne od tla nogama, drži leđa stabilna i prava i da istovremeno uhvati volan. Svaka aktivnost u kojoj mališan koristi svoje telo na specifičan način može biti alatka pomoću koje će razviti jače i koordinisanije motoričke veštine. Potom će nastaviti da ih koristi na druge načine, kroz bavljenje sportom, obavljanje kućnih poslova, čak i u unapređenju načina pisanja.

Jača samopouzdanje

Koliko puta ste čuli od svog deteta da ne ume samo da se obuje, presvuče, sredi igračke? Dok postoji mnogo toga što oni zaista i ne mogu, ima stvari koje maleni umeju, uz vašu podršku. Učenje vožnje trotineta može da im bude prvi stepenik u shvatanju toga za šta su sve sposobni, jačajući im samopouzdanje. Vrlo je verovatno da će potom postati samostalniji i u obavljanju drugih aktivnosti, poput oblačenja i pripreme jednostavnog doručka.

Olakšava održavanje ravnoteže

Mališani često padaju jer nemaju dovoljno razvijen osećaj za ravnotežu. Ovaj sport podrazumeva držanje uspravnog tela tokom upravljanja, koordinaciju pokreta ruku i očiju i posmatranje okoline. Uz to, dete će morati da izbegava prepreke i vežba kočenje. Sve ovo znatno će mu pomoći u razvijanju održavanja ravnoteže.

Boravak napolju

Studije pokazuju da deca koja provode vreme na otvorenom bolje spavaju, osećaju se srećnije... Takođe, imaju koristi od većeg nivoa vitamina D u krvi, kao i poboljšane koncentracije, a pojedina čak i bolje vide od onih koja manje borave napolju. Vožnja trotineta im može biti toliko zabavna da će vas svakodnevno zapitkivati kada mogu napolje da bi se vozikala. Uz to, uvek možete spakovati trotinet u gepek automobila ili autobus i poneti ga sa sobom gde god idete, pa i u neku dosadnu posetu kod odraslih.

Priprema za upravljanje biciklom

Kao i za vožnju trotineta, i za upravljanje biciklom potrebne su ravnoteža, koordinacija ruku i očiju i grube i fine motoričke sposobnosti. Zato će dete mnogo lakše naučiti da vozi bicikl ako je prethodno savladalo upravljanje trotinetom.

Ukoliko ste odlučili da vašem nasledniku kupite trotinet, pozabavite se i njegovom bezbednošću tokom vožnje. Bilo bi dobro da mu nabavite kacigu, naučite ga osnovnim pravilima saobraćaja (poput značaja crvenog i zelenog svetla i pešačkog prelaza). Obratite pažnju i na obuću. Ako dete nosi patike na pertlanje obavezno pertle uvucite unutra, da se slučajno ne bi odvezale tokom vožnje i uplele u točak. Đon bi trebalo da se ne kliza. Pre svakog izlaska napolje sa trotinetom preslišajte mališana koja su pravila vožnje i zatim opušteno uživajte gledajući ga kroz prozor kako krstari na svom dvotočkašu, osvajajući prostranstva, slobodu i samopouzdanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)