MOGUĆA GLOBALNA KATASTROFA? Promena okeanskih struja koja nije viđena više od 10.000 godina, naučnici šokirani

Novosti online

10. 02. 2024. u 22:44

STRUJE Atlantskog okeana su opasno oslabile, a ovo je "izrazito loša vest za klimatski sistem i čovečanstvo", pokazalo je istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Science Advances.

МОГУЋА ГЛОБАЛНА КАТАСТРОФА? Промена океанских струја која није виђена више од 10.000 година, научници шокирани

Foto: Printscreen/Windy.com

Koristeći kompjuterske modele i arhivske podatke, istraživači su razvili indikatore koji ih mogu na vreme upozoriti na potencijalni slom Amoka, cirkulacije ogromnog sistema struja Atlantskog okeana, inače ključne komponente u zaštiti od klimatskih promena. Naučnici svedoče da su bili šokirani rezultatima.

Naime, modeli predviđaju da ćemo posledice osetiti mnogo ranije nego što je iko mislio. Idemo ka promeni okeanskih struja koja nije viđena više od 10.000 godina, a koja bi imala strašne implikacije za velike delove sveta, upozoravaju naučnici.

Šta je Amok? Amok, na engleskom Amoc je sistem jakih okeanskih struja, koji prenosi značajan deo toplotne energije sa tropskih geografskih širina i južne hemisfere u severni Atlantski okean, gde se toplota prenosi u atmosferu. Ovaj proces značajno usporava uticaj globalnog zagrevanja izazvanog ljudskom delatnošću.

Ako bi dodatno oslabio, nivo mora u Atlantiku bi porastao za metar, poplavivši mnoge gradove u blizini okeana. Južna hemisfera bi postala toplija, dok bi se Evropa dramatično ohladila i imala manje padavina. Kvaka je u tome što bi se promene dešavale 10 puta brže nego sada i što bi prilagođavanje na život učinilo gotovo nemogućim.

Amok je prvenstveno oštećen ubrzanim topljenjem grenlandskih glečera i arktičkih ledenih pokrivača, a od 1950. do danas oslabio je za 15 odsto i u najslabijem je stanju u više od milenijuma, pokazalo je nekoliko studija.

Do sada nije bilo konsenzusa o tome koliko je situacija ozbiljna. Jedna studija iz prošle godine, zasnovana na promenama u temperaturama površine mora, sugeriše da bi prelomna tačka mogla da se dogodi između 2025. i 2095. Britanska meteorološka služba saopštila je da su velike i brze promene u Amoku "malo verovatne" u 21. veku.

Ali pomenuto, najnovije istraživanje, sprovedeno u južnom delu Atlantskog okeana, između Kejptauna i Buenos Ajresa, otkriva da je iznenadni kolaps sistema moguć svakog trenutka u narednih sto godina.

– Nemamo dovoljno podataka – da li će se to desiti sledeće godine ili u narednom veku, ali kada se dogodi, promene su nepovratne. Biće poražavajuće. Klimatske promene moramo shvatiti ozbiljno – rekao je Rene van Vesten sa Univerziteta u Utrehtu u Holandiji, koji je vodio istraživanje.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO:

OVO JE GODINA ERNIJA: U istorijskoj nepogodi stradalo desetine hiljada ljudi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024