POGON ZA SVEMIRSKE LETELICE: Ruski naučnici patentirali nov način za let do zvezda

Novosti online

19. 06. 2023. u 00:44

NAUČNICI iz korporacije kosmičkih sistema specijalne namene „Kometa“ predložili su da se do najbližih zvezda pošalje svemirska letelica koja bi povećavala brzinu pomoću solarnog jedra pod uticajem kvantnih akceleratora, lansiranih u orbitu na istoj raketi zajedno sa brodom, proizlazi iz baze dokumenata „Rospatenta“.

ПОГОН ЗА СВЕМИРСКЕ ЛЕТЕЛИЦЕ: Руски научници патентирали нов начин за лет до звезда

Foto: World View

-Izum spada u kosmičku tehniku i može da se primeni za istraživanje međuzvezdane sredine, kao i za isporuku kosmičke letelice do najbližih zvezdanih sistema, navodi se u materijalu.

Prema ideji naučnika, ovakva kosmička letelica treba da se lansira u orbitu oko Zemlje „sa solarnim jedrom i odvojivim modulima sa fotodisocijacijskim kvantnim generatorima". Zatim letelica zahvaljujući bloku motora treba da dostigne treću kosmičku brzinu (neophodna za napuštanje Sunčevog sistema, 16, 65 kilometara u sekundi).

Odvajanje letelice treba da se obavi nakon što izađe iz heliosfere (oblasti gde se solarni vetar, odnosno, struja jonizovanih čestica iz korone širi nadzvučnom brzinom) i kako se približava međuzvezdanom prostoru. Upravo tada brod treba da raširi svoje solarno jedro.

Nakon toga, kako planiraju izumitelji, sekvencijalno će se razdvajati moduli sa kvantnim generatorima i generisati lasersko zračenje visoke gustine. Prilikom dejstva tog zračenja na solarno jedro, letelica će dobijati potisak neophodan za let do najbližih zvezda Sunčevog sistema.

-Biće ostvariva mogućnost sprovođenja istraživanja međuzvezdane sredine, najbližih zvezda i zvezdanih sistema, navodi se u studiji.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije