NEĆE VAM BITI DOBRO KAD OVO VIDITE: Naučnici podelili snimak mikroba koji žive na ljudskom licu (VIDEO)

Novosti online

17. 05. 2023. u 07:51

BRITANSKI naučnik koji proučava život mikroba podelio je snimak jedne njihove vrste kojoj je ljudska koža izvor života.

НЕЋЕ ВАМ БИТИ ДОБРО КАД ОВО ВИДИТЕ: Научници поделили снимак микроба који живе на људском лицу (ВИДЕО)

Foto: Jutjub printskrin/Journey to the Microcosmos

Sićušne grinje, poznate kao demodeksi, rođaci su pauka i krpelja. Svake noći migriraju iz folikula dlaka na lice i tamo se hrane, ali i pare.

Demodeksi se hrane mrtvim stanicama kože na ljudskom licu, a zatim se ponovo vraćaju u folikul dlake i lojne žlezde, da bi položili jajašca.

Uprkos njihovom zastrašujućem izgledu, te grinje su uglavnom bezopasne i neprimetne, a mogu i pomoći jer uklanjaju mrtve stanice kože. Međutim, neki naučnici ih povezuju i sa pojedinim kožnim poremećajima, kao što su akne, rozacea, psorijaza...

Na snimku se vidi kako se demodeksi hrane, ali i pare unutar folikula, pre nego što ženka položi jaja, a seanse parenja ponekad traju celu noć, podstaknute melatoninom koji ljudska koža luči u sumrak.

Larve se izlegu u roku od tri do četiri dana i dostižu odraslu dob posle sedam dana, ali njihov životni vek je obično samo oko dve nedelje.

Demodeks je dug oko 0,3 milimetra, što je premalo da bi se video golim okom i obično se prenosi bliskim kontaktom. Iako postoji 65 vrsta ovih grinja, samo dve žive na ljudima, jedna u folikulu dlake, a druga u lojnim žlezdama.

Naučnici procenjuju da između 23 i 100 odsto zdravih odraslih osoba na sebi ima demodekse.

Studija Univerziteta Riding ističe da demodeksi postaju pojednostavljeni organizmi i da bi uskoro mogli da „postanu jedno s ljudima“. Naime, oni se pare u srodstvu i izolovani su od spoljnog sveta, te tako gube gene i ćelije, te se približavaju trajnom postojanju s nama, navode britanski mediji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: AKO NISTE ZNALI, OVAKO SE BERE ANANAS - Snimci sa poznatih polja u Kini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri