SUPERKOMPJUTER OTKRIO KAKO JE NASTAO MESEC: Jasno je odakle potiču sličnosti sa Zemljom - Stvorio se za nekoliko sati?

Novosti onlajn

10. 10. 2022. u 15:36

MESEC se možda formirao u satima, a ne u mesecima ili godinama kako se do sada verovalo, pokazao je napredni astrofizički model koji su osmislili naučnici NASA uz pomoć superkompjutera.

СУПЕРКОМПЈУТЕР ОТКРИО КАКО ЈЕ НАСТАО МЕСЕЦ: Јасно је одакле потичу сличности са Земљом - Створио се за неколико сати?

Foto: pixabay

Simulacija superkompjutera sugeriše da se Mesec formirao prilično brzo nakon što je veće telo udarilo u Zemlju.

Koristeći veću rezoluciju nego što je bila dostupna u vreme kada je široko prihvaćena teorija o poreklu Meseca, po kojoj telo veličine Marsa zvano Teja udara u primitivnu Zemlju pre nekih 4,5 milijardi godina, a nastali ostaci se spajaju u Mesec tokom perioda od meseci ili godina, novi model pokazuje da se satelit formirao mnogo brže od materijala koji potiče i sa Zemlje i sa Teje.

Simulacija prikazuje Teju, planetu veličine Marsa, koja se sudara sa mini-Zemljom. Spoljna kora planeta bačena je u orbitu od udara, brzo se spajajući u dva nestabilna satelita, od kojih se manji stabilizuje u Mesec, dok se veći ponovo apsorbuje u Zemlju.

Nova teorija pomaže da se objasni zašto Mesec deli sličan mineralni sastav sa Zemljom, posebno u odnosu na njenu koru.

Druge postojeće teorije koje objašnjavaju sličnost u hemijskom sastavu između Zemlje i njenog satelita, poput teorije sinestije koja sugeriše da je Mesec formiran unutar kovitla isparenih stena od sudara Teje sa Zemljom, ne objašnjavaju na zadovoljavajući način njegovu orbitu.

NASA se nada da će koristiti slično napredno modeliranje visoke rezolucije u kombinaciji sa novim uzorcima iz svojih planiranih misija kako bi testirala ovu i druge teorije evolucije Meseca, prenosi RT.

BONUS VIDEO: 

ŽENE U IRANU: Puno je mitova, a ovako izgleda istina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju