POMOĆI ĆE U ČIŠĆENJU OKEANA: Kineski naučnici napravili ribu robota koji guta mikroplastiku

Novosti online

14. 07. 2022. u 19:03

ROBOTSKE ribe koje „jedu“ mikroplastiku jednog dana bi mogle da pomognu u čišćenju zagađenih okeana u svetu, smatra tim kineskih naučnika sa Univerziteta u Sečuanu u jugozapadnoj Kini koji je radio na ovom izumu.

ПОМОЋИ ЋЕ У ЧИШЋЕЊУ ОКЕАНА: Кинески научници направили рибу робота који гута микропластику

Foto: Printskrin

Meki na dodir i veličine samo 1,3 centimetra, ovi roboti u obliku ribe već usisavaju mikroplastiku u plitkoj vodi. Tim ima za cilj da usavrši tako da sakupljaju mikroplastiku u dubljim vodama i daju podatke o zagađenju mora u realnom vremenu, navodi Vang Jujan, jedna od članica tima naučnika koji su radili na razvoju robota.

- Razvili smo tako laganog minijaturnog robota koji se može koristiti na mnogo načina, na primer u biomedicinskim ili opasnim operacijama. Tako mali robot se može ubaciti u neki deo tela i tako pomogne u otklanjanju neke bolesti - dodaje Jujan.

Crna robotska riba je osveljena i može da zamahne perajama i pomera telo. Naučnici mogu da je kontrolišu zahvaljujući svetlu kako bi izbegli da je ne progutaju druge ribe ili oštete plovila. Ukoliko je druge ribe slučajno progutaju, može da se svari jer je napravljena od poliuretana koji je biokompatibilan, dodaje naučnica.

Riba je u stanju da apsorbuje zagađivače i da se oporavi čak i kada je oštećena. Može da pliva do 2,76 dužina tela u sekundi, brže od većine veštačkih mekih robota.

- Uglavnom radi na prikupljanju mikroplastike i kao robot za uzorkovanje i može se više puta koristiti - naglasila je Jujing.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)