LIMENKA TEATAR FEST OVE GODINE U SOMBORU: Jedinstveni pozorišno-ekološki projekat održaće se od 30. avgusta do 3. septembra

Novosti online

29. 08. 2023. u 15:05

JEDINSTVENI pozorišno-ekološki projekat koji podiže svest lokalne zajednice globalno, Limenka teatar fest, ove godine se u periodu od 30. avgusta do 3. septembra održava u Somboru.

ЛИМЕНКА ТЕАТАР ФЕСТ ОВЕ ГОДИНЕ У СОМБОРУ: Јединствени позоришно-еколошки пројекат одржаће се од 30. августа до 3. септембра

Foto: NIS

Limenka teatar fest nastao je kao korak dalje u razvoju programa projekta „Limenkica – ulaznica" koji postoji od 2009. godine. Idejni tvorci, dečje pozorište „Čarapa", udruženje Eko art i Škola plus, želeli su da kroz pozorišnu umetnost, edukuju decu o zaštiti životne sredine i reciklaži.

Limenka teatar fest, koji je prošle godine s velikim uspehom održan u Novom Sadu, ove godine održaće se u Somboru, gradu izuzetne pozorišne tradicije.

Festival 30. avgusta počinje karnevalskom povorkom, u kojoj će učestvovati najmlađi somborski glumci, pevači, folkloraši, sportisti, balerine, tamburaši, pa čak i mali pčelari.

Foto: NIS

Na repertoaru je sedam predstava iz šest država – Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Srbije i dalekog Perua koje su odabrale selektorka Ana Zdravković, glumica i rediteljka i glumica Valentina Pavličić, umetnička direktorka Limenka teatar festa i koje će biti prikazane u Somborskom narodnom pozorištu.

Nakon svečanog otvaranja, prvog dana festivala na repertoaru je „Jedna gomila Kufli” Pozorišta lutaka Bela Kover iz Segedina. U četvrtak, 31. avgusta, publika će moći da uživa u „Tri junaštva Kraljevića Marka” Dečjeg pozorišta „Čarapa” iz Beograda, da bi sledeće večeri „Vrijeme za bajku” izvelo Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka. U subotu, za matine je rezervisan „Ritualni ples makazama” Hoze Navaro teatra iz Perua, dok večernji termin donosi „Šest pingvinčića” Ilkova teatra iz Sofije.

Za poslednji dan festivala, nedelju, planirane su predstave „Cirkus” Lutka scene „Pepino” iz Niša, te „Cvrčak i mrak” Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Foto: NIS

 

Ekološka s(a)vest kao ulaznica

Posebna zanimljivost festivala je da se ulaznice za predstave ne mogu kupiti novcem! Umesto toga, gledalac mora da sakupi i donese pet limenki, za koje potom dobija jedan alu-koin, prvu ekološku valutu na svetu, načinjenu od aluminijuma, koju menja za ulaznicu. Limenka teatar fest organizuje se uz podršku kompanije Ball Packaging, Recan fondacije, a u saradnji sa projektom „Svaka limenka se računa“.

Pozorišni deo programa podržala je i kompanija NIS, koja je na četiri pumpe u Somboru postavila kutije u koje će svako moći da ubaci praznu limenku. Sve tako prikupljene limenke na poklon dobijaju somborski đaci četvrtih razreda, koji će tako obezbediti kartu za jednu od festivalskih predstava - „Tri junaštva Kraljevića Marka”, i to izvođenje koje je na programu 1. septembra od 11.30 sati.

Foto: NIS

 

Da li ste znali?

Najčešći metal, koji ne sadrži gvožđe, u otpadu je aluminijum u obliku limenki za piće.

Aluminijum je srebrnobeli metal koji se dobija preradom rude boksita, vrste stene sačinjene uglavnom od aluminijum hidroksida. Aluminijum je treći najzastupljeniji element na Zemlji i najčešći metal u Zemljinoj kori.

Reciklažom aluminijumskih limenki štede se resursi i energija potrebna za proizvodnju novih limenki za čak 95%, dok se istovremeno značajno smanjuje zagađenje životne sredine.

Reciklažom jedne limenke može se uštedeti energija dovoljna za rad televizora u toku tri sata.

Reciklažom jedne tone recikliranog aluminijuma (limenki) sačuva se:

•             6.300 l nafte

•             7,6 m3  prostora na deponijama

•             14.000 kWh električne energije

•             4 t rude boksita

i smanjuje se emitovanje štetnih gasova (prvenstveno CO2) za oko 9 t.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)