PREHRAMBENO-BIOTEHNOLOŠKI OTKRIVA TAJNE HRANE: Novi smer u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici

J. L.

05. 03. 2024. u 15:09

Zašto se čokolada topi u ustima? Koja je razlika između belog i integralnog brašna? Zašto hleb raste dok se peče u rerni? Zbog čega je neki sok bistar, a neki mutan?

ПРЕХРАМБЕНО-БИОТЕХНОЛОШКИ ОТКРИВА ТАЈНЕ ХРАНЕ: Нови смер у Хемијско-технолошкој школи у Суботици

foto :J.L.

Zašto nije opasno po zdravlje, već je čak i korisno, jesti “buđave” sireve? Zašto kažu da je vino obično bolje što je starije? Šta je bioinformatika?  Ovo su samo neka od zanimljivih pitanja na koja će odgovor dati novi smer u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici - prehrambeno-biotehnološki tehničar.

Novi smer biće otvoren od naredne školske godine, a oni koji se odluče za njega imaće priliku da budu inovatori, istraživači i kreatori.

- Ovaj smer namenjen je svima onima koji žele da izrastu u stručnjake koji će oblikovati budućnost hrane, onima koji imaju želju da rade u naučno-istraživačkoj laboratoriji. U Srbiji je ove godine počela gradnja BIO4 kampusa koji donosi spoj biomedicine, biotehnologije i bioinformatike, u kome će se nalaziti naučne institucije i fakulteti, kao i predstavništva velikih svetskih biotek kompanija - navode u Hemijsko-tehmološkoj školi.- Prehrambeno-biotehnološki tehničar je profil idealan za sticanje znanja i veština za proizvodnju prehrambenih proizvoda, koji osposobljava učenike da nakon završetka školovanja budu konkurentni na tržištu rada; nastave školovanje ili pokrenu sopstveni posao. Učenici nastavu pohađaju po dualnom modelu obrazovanja i dobijaju naknadu za učenje kroz rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)