KROV NAD GLAVOM ZA 10.000 LJUDI: Stručnjaci Univerziteta u Beogradu u programima za oporavak sela Srbije

Lj.B.

26. 12. 2023. u 11:07

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić predsednik je Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća, a ove godine obezbeđeno je 980 kuća širom Srbije.

КРОВ НАД ГЛАВОМ ЗА 10.000 ЉУДИ: Стручњаци Универзитета у Београду у програмима за опоравак села Србије

Foto: Foto Ministarstvo za brigu o selu

Od početka programa 2020. godine dodeljene su subvencije za kupovinu ukupno 2.650 seoskih kuća, čime je krov nad glavom dobilo više od 10.000 ljudi, od čega 3.500 dece. Čak trećina novih stanovnika sela zamenilo je gradske adrese za seoske, a prosek godina novih vlasnika kuća je samo 29,8 godina.

Reč je programu Ministarstva za brigu o selu,

- U ime Komisije, moram da kažem da je ove tri godine radila izuzetno dobro. Imali smo osam sednica ove godine i razmatrali prijave. Vlada Srbije ima brojne programe, i iako su mnogi više eksponirani, mislim da je ovo najznačajniji program koji Vlada sprovodi u ovoj zemlji – sa aspekta ravnomerne raspodele stanovništva, građevinsko-arhitektonskog fonda, poljoprivrede, demografjie i drugih - rekao je rektor Đokić. On je u ime Komisije apelovao da se program nastavi i u narednoj godini, i izrazio nadu da tada može da bude još veći broj prijavljenih za ova sredstva.

Značajan je i Program dodele sredstava za kupovinu minibuseva, čime je rešen problem prevoza za oko 1.200 sela i više od 400.000 stanovnika.

“Zadatak Komisije je bio delikatan, jer nemoguće je razmišljati o tome kako da razvijamo Srbiju ako nemamo valjane programe mobilnosti. Sva četiri programa ovog ministarstva su korelativna i jako nam je drago što smo kao Komisija do detalja obratili pažnju na specifičnosti svake regije”, rekao je predsednik Komisije i dekan Saobraćajnog fakulteta UB prof. dr Nebojša Bojović. Samo u toku ove godine prevoz za svoja sela dobilo je 26 lokalnih samouprava, a ukupno 61 od početka programa. Gotovo polovina svih sela je na nadmorskoj visini preko 500 metara, a minibuseve dobile su i tri opštine sa Kosova i Metohije: Gnjilane, Kosovska Kamenica i Zubin Potok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!