SUSPENZIJA ĐAKA, OCENJIVANJE VLADANJA: Ovo su nove mere u srpskim školama, jedna stvar će se strogo kažnjavati

Novosti online

22. 11. 2023. u 08:02

PRVI put u srpskom obrazovanju, po dopunjenom zakonu, učenik će moći da bude suspendovan na pet dana. Vladanje će se ocenjivati od drugog razreda, a najstrože će se kažnjavati ugrožavanje bezbednosti. Ima još novina, ali u školama nisu sigurni kako će ih primenjivati.

СУСПЕНЗИЈА ЂАКА, ОЦЕЊИВАЊЕ ВЛАДАЊА: Ово су нове мере у српским школама, једна ствар ће се строго кажњавати

D. Novković

Suspenzija đaka na pet dana u slučaju teže povrede obaveza, jedna je od novih mera koja bi trebalo da važi za osnovce i srednjoškolce od drugog polugodišta.

- Može da se desi da bude i mač sa dve oštrice, jer se postavlja pitanje kada dete udaljimo sa nastave, a kod kuće nema roditeljski nadzor, ko se o njemu stara. Bez obzira na to što je definisano tim novim izmenama, da je to dete koje je udaljeno s nastave u obavezi da se informiše o nastavnom procesu, a škola se obavezuje da mu dostavlja materijal i sve ono što se u školi radi - kaže direktorka Osnovne škole „Dragojlo Dudić“ Danijela Pavić.

Suspenzija - poslednja opomena učeniku

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija smatra da ona ima smisla, da je to zapravo jedna poslednja opomena učenika, pogotovo kada je reč o srednjim školama, da nakon toga bi moglo uslediti i isključenje.

- Kako je objašnjeno, suspenzija bi se primenjivala samo za najteže povrede - kao što su neke tuče, fizičke ozlede, ozbiljnije psihičko nasilje - navodi Markov.

Ovakav vid kažnjavanja prvi put će se naći u obrazovanom sistemu. Prosvetari kažu da je mera dobra, jer će dati mogućnost učeniku da razmisli o svojim postupcima.

Ocene iz vladanja od drugog razreda

Prvi put ocene iz vladanja bi mogli da imaju i učenici drugog razreda.

- Do sada se vladanje ocenjivalo od šestog razreda brojčano i ta ocena je ulazila u opšti uspeh. Smatram da je to potrebna mera, ali je to nekako više mera intervencije, nego prevencije - kaže Pavićeva.

Još jedna od mera jeste da učenik protiv kog se vodi vaspitno-disciplinski postupak neće moći da pređe iz jedne škole u drugu.

(RTS)

BONUS VIDEO: Obeležen Dan Smedereva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024