PROJEKAT "SVAKO DETE IMA PRAVO DA ODRASTA ZDRAVO" - Više časova fizičkog u 95 škola

Lj.B.

22. 08. 2023. u 15:56

Pilot-projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" počeće da se realizuje od septembra u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

ПРОЈЕКАТ СВАКО ДЕТЕ ИМА ПРАВО ДА ОДРАСТА ЗДРАВО  - Више часова физичког у 95 школа

Profesorka Dragana Adžić sa učesnikom na novoj opremi, Foto I. Marinković

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović na predstavljanju projekta u Skupštini Srbije pecizirala je juče da će zajednički projekat ovog i još dva ministarstva - zdravlja i omladine i sporta, biti sproveden u 73 osnovne i 22 srednje škole, a da će se dodatni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja odvijati u 194 odeljenja - u 172 odeljenja osnovnih škola i u 22 odeljenja srednjih škola.

- Na naše veliko zadovoljstvo, broj zainteresovanih škola i odeljenja je veći u odnosu na prvobitnu projekciju, a sve to vodi ka ostvarivanju naše vizije - rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je resorno ministarstvo odredilo domove zdravlja prema teritorijalnoj nadležnosti da organizuju timove, koji će se sastojati od pedijatra, lekara sportske medicine i medicinske sestre, a koji će sprovoditi sistematske preglede u svim školama koje su obuhvaćene pilot-projektom.

Istraživanje Instituta za javno zdravlje "Batut" iz 2019. godine pokazalo je da je svako osmo dete u Srbiji gojazno, da je svako peto predgojazno, a da je svako treće prekomerno uhranjeno.

- To sve dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, situacija nije sjajna - rekla je Grujičićeva.

Ministar omladine i sporta Zoran Gajić rekao je da svi sportski rezulatati potiču od prvog koraka, a to je fizičko vaspitanje koje se ostvaruje u nastavi fizičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, kao i vanastavnim aktivnostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)