VIŠE ČASOVA FIZIČKOG VASPITANJA: Pilot prijekat "Svako dete ima pravo da živi zdravo" u 120 odelenja

Lj.B.

01. 08. 2023. u 11:12

Memorandum o saradnji Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Ministarstva sporta o realizaciji Pilot projekta „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo!“ potpisan je u Skupštini Srbije, a potpisali su ga državni sekretar u Ministarstvu prosvete prof. dr Marijana Dukić Mijatović, ministar sporta Zoran Gajić i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

ВИШЕ ЧАСОВА ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА: Пилот пријекат Свако дете има право да живи здраво  у 120 оделења

PREPORUKA Sport napolju deo brige o zdravlju, Foto Z. Jovanović

U školskoj 2023/2024. godini Pilot projekat Svako dete ima pravo da odrasta zdravo, će se realizovati  u osnovnim i srednjim školama koje ostvaruju jednosmenski rad i to u 70 odeljenja prvog ciklusa i u 30 odeljenja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i u 20 odeljenja u srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Učesnici ovog Pilot projekta u osnovnoj školi imaće pet časova nedeljno nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, dok će učenici u srednjoj školi imati četiri časa nedeljno.

- Fizičke aktivnosti i bavljenje sportom u školskom uzrastu jesu jedan od najvažnijih faktora uticaja na pravilan razvoj i rast, kao i sveukupni razvoj ličnosti učenika i zbog toga posebnu pažnju posvećujemo unapređivanju fizičkih sposobnosti i motoričkih veština učenika - kazala je Marijana Dukić Mijatović.

Ona je navela da je nastava fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, prisutna  u svim školama i realizuje se kao obavezan predmet, koji je propisan planom i programom nastave i učenja.

Ministarstvo prosvete će u narednom periodu izvršiti selekciju škola koje će biti uključene u Pilot projekat, formirati radne grupe čiji je zadatak da pripremi programe i materijale za realizaciju dodatnih časova nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao i da definišu neophodne pravce i zadatke za pripremu programa dodatnog rada nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Plan je da implementacije u svim škola bude od školske 2024/2025. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)