ZAVRŠENA DVA KRUGA POPUNJAVANJA MESTA U SREDNJIM ŠKOLAMA: U 54 odeljenja nije upisan nijedan učenik

Lj.B.

07. 07. 2023. u 13:52

UPIS u srednje škole i u prvom i u drugom krugu završen je, a nevelik broj dece koja iz objektivnih razloga nisu polagala malu maturu i uspisala se u srednju školu to će učiniti u avgustu. Osnovne škole koje su završile jednu tešku školsku godinu koju je obeležilo ubistvo dece u "Ribnikaru", već se pripremaju za narednu koja počinje 1. septembra, a kako nam kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić", već se suočavaju sa problemom nedostatka nastavnika.

ЗАВРШЕНА ДВА КРУГА ПОПУЊАВАЊА МЕСТА У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА: У 54 одељења није уписан ниједан ученик

Foto: K. Mihajlović

- Mi imamo problem da nađemo nastavnike matematike, informatike, fizike pa i srpskog jezika - kaže nam ovaj direktor i navodi da je sve manje i učitelja iako to do sada nije bio slučaj.

Krstić ukazuje na podatak da je ove godine nastavnčki smer na Fizičkom fakultetu upisao samo jedan brucoš i upozorava da neće imati ko deci da predaje. On smatra da država treba da preduzme konkretne mere, među kojima je i podizanje plata, kako bi se ovaj veliki problem rešio.

Inače, za upis đaka u srednje škole ove godine planirana su 75.853 mesta, a malih maturanata ima oko 66.000 tako da niko neće ostati neupisan. Takođe, po prvoj želji u srednje škole upisano je 40.014 učenika što je 68 odsto. Po drugoj želji upisan je 8.401 učenik ili njih 14,35 odsto, dok je po trećoj želji upisano 3.790 učenika odnosno 6,47 odsto. Prema podacima Ministarstva, ukupan broj iskazanih želja je 504.033, a prosečan broj želja po prijavi - 8,57. Od 252.854 odeljenja, koliko ih ima ukupno u srednjim školama u Srbiji, u 54 nije se upisao nijedan učenik u prvom upisnom roku.

Kada je reč o obrazovnim profilima, najviše mesta planirano je u gimnazijama 24 odsto, zatim u elektrotehnici 11 odsto, ekonomiji, pravu i administraciji, kao i mašinstvu i obradi metala po 10,4 odsto i na dualnim profilima 3.782 mesta. Prošle godine najpopularnije škole bile su smerovi u gimnazijama u Novom Sadu i Beogradu, a veliki indeks popularnosti imali su obrazovni profili u medicinskim školama u Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru, Zemunu.

Inače, ove godine, za upis u viđenije gimnazije i srednje stručne škole bilo je potrebno manje poena nego prethodne godine, a upisni prag, inače, zavisi od toga kako su osmaci uradili testove na maloj maturi. Najlošije je urađen test iz srpskog jezika na kojem je prosečan broj osvojenih bodova bio 10,73. Prosečan broj bodova na testu iz matematike bio je 11,89, a na izabranom testu najbolja su postignuća bila iz predmeta koji su učenici najmanje birali - hemija - 16,06 i fizika - 15,57. Iz geografije prosečan broj osvojenih bodova je 14,63, biologije - 13,93 i istorije - 13,59 bodova.

Uloženo više od 300 miliona dinara

U Ministarstvu prosvete istakli su da su za realizaciju male mature i proces digitalizacije, u poslednje četiri godine uloženo 177 miliona dinara i to u softvere za završni ispit i portal Moja srednja škola. Za opremu koja podrazumeva štampače sa licencama, skenere, monitore, bar-kod čitače i laptopove, dato je još 136 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)