NA MEDICINI ISPOD CRTE 50 VUKOVACA: Preliminarne rang-liste na fakultetima pokazale ogromne razlike u uspehu i znanju budućih brucoša

Lj. BEGENIŠIĆ

01. 07. 2022. u 07:00

DA sve petice u srednjoj školi ne znače i da neko može da upiše željeni fakultet pokazao je i ove godine prijemni ispit na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

НА МЕДИЦИНИ ИСПОД ЦРТЕ 50 ВУКОВАЦА: Прелиминарне ранг-листе на факултетима показале огромне разлике у успеху и знању будућих бруцоша

Foto Z. Jovanović

Na preliminarnoj rang-listi na ovoj visokoškolskoj ustanovi čak 50 vukovaca ostalo je ispod crte.

Neki od odlikaša iz srednje škole osvojili su svega 11 poena - pet iz biologije i šest iz hemije. Ima i onih sa 12 bodova, po šest iz oba predmeta, ali ima kandidata koji su iz hemije osvojili svega pet poena, od maksimalnih 30, iako su ovaj predmet kroz celo školovanje imali peticu, a ni iz biologije nisu bili mnogo bolji.

Inače, na ovom fakultetu svake godine prijavi se i nekoliko stotina kandidata sa svim zaključenim peticama, tako je bilo i ove godine, ali niko nije osvojio svih 100 poena.

Najbolji na rang-listi ima 99 bodova, na prijemnom je osvojio 30 iz hemije i 29 poena iz biologije, uz maksimalnih 40 iz škole.

Preliminarno rangiranje objavljeno je i na Filološkom fakultetu UB, pa se može videti da će i ove godine na studijske programe za nastavnike srpskog jezika i književnosti biti upisani i đaci koji su u školi imali dovoljan uspeh. Tako će na programu Srpska književnost i jezik na samofinansiranje biti upisano dvoje kandidata koji su u prvom razredu srednje bili dovoljni đaci, do četvrtog su se popravili pa im je prosek bio oko trojke. Na studijskom programu Srpski jezik i književnost na samofinasiranje će se upisati i četvoro kandidata koji su u srednjoj školi prolazili dobrim uspehom, a najslabiji od njih je na prijemnom je, od maksimalnih 60, osvojio svega 11 poena.

Foto Z. Jovanović

S druge strane, na grupi Jezik, književnost i kultura (studije stranih jezika) na Filološkom fakultetu, petoro kandidata ima svih 100 poena, a prvi na listi upisaće kineski jezik.

Inače, prijemni ispiti završavaju se danas, većina fakulteta na kojima je završena provera znanja objavila je preliminarne rang-liste. S nestrpljenjem se očekuje redosled na listi na Stomatološkom fakultetu za koji je ove godine interesovanje bilo najveće.

Rezultati moraju biti objavljeni najkasnije do 4. jula, a konačna rang-lista najkasnije do 11. jula. Upis na fakultete je od 11. do 15. jula.

SPISAK SLOBODNIH MESTA 16. JULA

FAKULTETI do 16. jula moraju Univerzitetu u Beogradu dostaviti spisak upisanih kandidata i broj slobodnih mesta za drugi upisni rok. Oni koji se ne upišu imaće drugu šansu u septembru, 1. i 2. je prijavljivanje, a polaganje prijemnog ispita je 5. i 6. septembra. Objavljivanje konačne rang-liste je najkasnije do 12. septembra, dok je upis od 12. do 15. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (24)

DVE GLAVNE NAGRADE ZA KRATKU PRIČU: Srednjoškolka i šestakinja podelile prvo mesto