BEZ "KNJIGE NA TRGU": Izdavači i sekretarijat za kulturu o nesporazumu povodom najavljene smotre

D. Bt. - A. P.

21. 05. 2021. u 11:45

MANIFESTACIJA "Knjiga na Trgu", čije je prvo izdanje s uspehom održano u oktobru prošle godine, trebalo je, prema najavama organizatora, Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), da se održi za predstojeći vikend.

БЕЗ КЊИГЕ НА ТРГУ: Издавачи и секретаријат за културу о неспоразуму поводом најављене смотре

Foto N. Skenderija

Ipak, ova smotra pisane reči neće biti održana, a tim povodom oglasio se i UO UPIS i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

U saopštenju UPIS-a navodi se da su od Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacija i koordinaciju odnosa sa građanima (BEOKOM) dobili obaveštenje da je Trg republike od 21. do 23. maja zauzet drugim događajem, te da u pomenutom periodu nije moguće realizovati manifestaciju "Knjiga na Trgu". Umesto nje će se predstaviti Teniski savez Beograda.

Foto M. Anđela

- Predstavnici UPIS-a i Sekretarijata za kulturu od decembra do maja imali su više sastanaka na kojima su potvrdili vikend od 21. do 23. maja kao termin održavanja manifestacije. UPIS je postupao prema instrukcijama Sekretarijata i poštovao proceduru, kao i u oktobru prošle godine, kada je održano prvo izdanje manifestacije "Knjiga na Trgu". Zahtevamo obrazloženje Sekretarijata za kulturu zašto je došlo do propusta u povezivanju sa BEOKOM-om i neblagovremenog odlaganja događaja zbog koga članovi UPIS-a i drugi izlagači, kao i naš tehnički partner Beoexpo trpe materijalnu i moralnu štetu - navodi se u saopštenju Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, čiji je predsednik Zoran Hamović.

PODRŠKA IZDAVAČIMA

DOGAĐAJ "Knjiga na Trgu" održan prethodne jeseni, po rečima Ivana Karla, bio je zamišljen kao dvodnevna manifestacija na Trgu republike, a sa ciljem da pruži podršku manjim izdavačima u situaciji kada je zbog epidemije korone obim njihovog rada bio umanjen. Inače, UPIS je najavljujući ovu smotru istakao da će na njoj učestvovati 20 uglednih izdavača, sa ponudom najnovijih knjiga.

Reagujući na ovo pismo, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl podseća da je "prvobitna zamisao bila da se 'Knjiga na Trgu' održi 23. aprila, na Svetski dan knjige, međutim, epidemiološka situacija u tom trenutku nije bila najpovoljnija i zato je odložena".

Ivan Karl, Foto Tanjug

Preporuka Sekretarijata za kulturu bila je da se događaj održi krajem maja ili tokom juna.

Zoran Hamović, Foto D. Milovanović

- Gospodin Hamović je predložio vikend 22-23. maj i na sastanku mu je naznačeno da svu dokumentaciju koja je potrebna da bi se dobile dozvole za organizaciju, a koje je prošli put BEOKOM-u dostavio Sekretarijat za kulturu, ovoga puta to učini organizator (UPIS), što su oni i uradili. U nedostatku povratne informacije od BEOKOM-a, budući da se bližio željeni termin održavanja, UPIS je na svoju ruku izašao u medije sa najavom manifestacije. Ispostavilo se da je pomenuti termin, na Trgu republike, odranije zauzet i da održavanje "Knjige na Trgu" treba da se pomeri za neki drugi vikend. Sekretarijat za kulturu je tu informaciju prosledio UPIS-u, čim je dobio od BEOKOM-a - naveo je Karl u odgovoru.

Ističući da ostaje pitanje "zbog čega UPIS i BEOKOM nisu ostvarili direktnu komunkaciju u vezi sa proverom termina, dostavljanjem dokumentacije i pribavljanjem potrebnih dozvola", Ivan Karl ponavlja da Sekretarijat za kulturu maksimalno podržava održavanje ove manifestacije, ali da nije njen organizator.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024