„ŽENE U ANTIČKOM RIMU“ DO 20. MAJA: U Gradskom muzeju u Vršcu otvorena izložba povodom dana te ustanove (FOTO)

J. J. BALjAK

10. 05. 2021. u 17:27

POVODOM Dana Gradskog muzeja Vršac u toj ustanovi kulture otvorena je izložba „Žene u antičkom Rimu“, koju će publika moći da pogleda do 20. maja.

„ЖЕНЕ У АНТИЧКОМ РИМУ“ ДО 20. МАЈА: У Градском музеју у Вршцу отворена изложба поводом дана те установе (ФОТО)

Foto: Gradski muzej Vršac

Postavka Gordane Ković, arheologa i muzejskog savetnika Narodnog muzeja u Šapcu, bazira se na arheološkim otkrićima, otkrivenim na teritoriji današnje Srbije, kao i na biografijama nekoliko najznačajnijih žena rimskog sveta, na osnovu kojih možemo prosuditi kakav su i koliki uticaj žene imale na tadašnje društvo.

-Ova izložba na pitak način priča priču o položaju žena u antičkom Rimu i o njihovom svakodnevnom načinu života. Daje nam mogućnost da zavirimo u deo zbirke Narodnog muzeja Šabac i da vidimo deo grnčarije, nakita i novčića iz perioda trećeg veka naše ere – rekla je na otvaranju direktorka vršačkog muzeja Ivana Ranimirov.

Izložbu će pratiti i predavanje autorke.

Foto: Gradski muzej Vršac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)