OSKAR SKIDA MASKE: Večeras dodela najprestižnije filmske nagrade, hoće li “Aida” pobediti Dance?

Ana POPADIĆ

25. 04. 2021. u 07:40

SEZONA filmskih nagrada tradicionalno se završava najprestižnijom od svih, dodelom Oskara.

ОСКАР СКИДА МАСКЕ: Вечерас додела најпрестижније филмске награде, хоће ли “Аида” победити Данце?

Foto: Depositphotos

Ove godine, zbog pandemije, svečana ceremonija je umesto poslednjeg dana februara, pomerena na 25. april (direktan prenos na RTS 1, od 2.00).

Epidemija je uticala na ceo svet, pa tako i na Holivud. Producenti dodele Oskara još od početka 2021. pokušavaju da osmisle ceremoniju tako da se ispoštuju zdravstveni protokoli, ali da se zadrži rejting jednog od najgledanijih TV prenosa u svetu. Zbog pandemije, većina ceremonija održana je virtuelno, bez publike, i sa dobitnicima koji su se video-pozivom javljali iz svojih domova. Nije bilo glamura, crvenog tepiha, skupih toaleta i nakita... ali ni velike TV gledanosti, pa su pojedine ceremonije, poput dodele Zlatnog globusa, zabeležile pad od čak 60 odsto jer, "niko ne želi da gleda zvezde u trenerci".

Producenti Oskara rešeni su da to ne dozvole, pa su organizovali dodelu "uživo", sa zvezdama. Umesto u sali Dolbi teatra, glavni događaj biće na otvorenom, na losanđeleskoj železničkoj stanici Junion.

- Svi nominovani koji žele da učestvuju u ceremoniji dodele 93. Oskara moraju se pojaviti uživo, uključenje putem video-poziva nije dozvoljeno - stajalo je u pismu koje su organizatori poslali svim kandidatima, ali i prezenterima.

Foto: : Promo

"Otac"

Poznati filmski magazini tvrde da su slavni gosti "ohrabreni" da skinu maske na crvenom tepihu i tokom živog prenosa, a da ih nose u pauzama tokom reklama. Svi prisutni će morati da imaju negativan test na koronu. Kako prenose američki mediji, svoje prisustvo, kao prezenteri, do sad su već potvrdile neke od najvećih zvezda, poput Breda Pita, Hale Beri, Riz Viderspun, Harisona Forda, Rene Zelveger, Redžine King, Hoakina Finiksa...

Trku za zlatne statuete predvodi film Dejvida Finčera "Mank", sa 10 nominacija. Ova svojevrsna oda zlatnom dobu Holivuda, nominovana je, pored ostalog, za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu (Geri Oldman) i sporednu žensku (Amanda Sejfrid). Ali, bez obzira na broj nominacija "Mank" se nije proslavio u dosadašnjoj "berbi nagrada", gde je kao favorit isplivala drama "Zemlja nomada" rediteljke Kloi Žao.

Foto: Depositphotos

Osim po pandemiji, 93. dodela najpoznatije filmske nagrade ostaće upamćena i kao "politički najkorektnija" u istoriji. U želji da se oslobodi etikete "belačkih nagrada" i da ispoštuje pravila različitosti, među nominovanima u glavnim kategorijama nalazi se devet glumaca/glumica koji nisu belci. Među petoro nominovanih za najbolju režiju nalaze se dve žene - Kloi Žao ("Zemlja nomada") i Emerald Fenel (Promising Young Woman). Filmski kritičari gotovo jednoglasno tvrde da 93. Oskar za režiju sigurno ide u ruke Žao.

Najveće šanse za glavnu nagradu - najbolji film - opet ima Žao i njena "Zemlja nomada" koja je pokupila sva važnija priznanja do sada (Baftu, Zlatni globus...). Zlatnu statuetu, po mišljenju filmskih znalaca, verovatno će dobiti i glavna glumica ovog filma Frensis Mekdormand, a njena najveća konkurencija je tamnoputa Vajola Dejvis. Za najboljeg glumca "bitka" će se voditi između veterana Entonija Hopkinsa ("Otac") i tragično preminulog Čedvika Bouzmena.

Foto: Promo

"Zemlja nomada"

"PIJANCI" ILI "AIDA"?

KADA se govori o dobitniku Oskara u kategoriji za najbolji strani film, za kritičare postoje samo dva naslova: kandidat Danske, "Još jedna tura" Tomasa Vinterberga i bosanskohercegovački predstavnik Quo Vadis, Aida?, Jasmile Žbanić. Danski film o četvorici prijatelja koji pokušavaju da podignu nivo alkohola u krvi "u edukativne svrhe", favorit je u ovoj kategoriji i već je osvojio mnogobrojne nagrade.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri