POSTAVKA U UMETNIČKOJ GALERIJI U KRUŠEVCU: Izložba fotografija i grafika Branimira Karanovića (FOTO)

S. B.

20. 04. 2021. u 12:58

IZLOŽBA fotorgafija i grafika Branimira Karanovića biće pred posetiocima Umetničke galerije u Kruševcu od 22. aprila do 30. maja.

ПОСТАВКА У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ У КРУШЕВЦУ: Изложба фотографија и графика Бранимира Карановића (ФОТО)

FOTO: Galerija

Karanovićevo stvaralaštvo biče predstavljeno sa naglaskom na period koji se odnosi na poslednje skoro tri decenije bogatog i autentičnog opusa u kome dominira fotografija kao samostalni medij ili element na kome počiva grafika. Uključuje radove postavljene kroz pet manjih celina raspoređenih u pet prostorija/soba izložbenog prostora galerije.

FOTO: Galerija

Branimir Karanović diplomirao je na Grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 1974, magistrirao grafiku dve godine kasnije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu,a od 1978. do 1996. radio kao profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.Bio je i redovni profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 2016. dobija zvanje profesora emeritusa na istom fakultetu.

FOTO: Galerija

Od 1974.godine učestvuje na velikom broju izložbi u organizaciji Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja primenjenih umetnika Srbije, Beogradskog grafičkog kruga i Kulturnog centra Beograda,učstvovao je i na brojnim izložbama jugoslovenske grafike i fotografije u inostranstvu kao i na mnogim međunarodnim bijenalima i trijenalima grafike, kao što su u Ljubljani, Krakovu, Baden Badenu, Kjotu, Fridrikstatu, Sofiji, Varni, Berlinu, Atini, Solunu i Beogradu.Brojne su i njegove samostalne izložbe u jugoslovenskim i svetskim kulturnim centrima.Dobitnik je najznačajnjih nagrada za svoje stvaralaštvo.

FOTO: Galerija

Tokom trajanja izložbe,u okviru „Nedelje muzeja“ (12-18. maj) biće organizovan razgovor sa umetnikom Branimirom Karanovićem i predstavljen katalog izložbe,čiji je kustos Biljana Grković, istoričar umetnosti-muzejski savetnik.U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom izložba neće imati klasično otvaranje, već se može posetiti uz poštovanje svih mera opreza(nošenje zaštitnih maski, održavanje bezbedne razdaljine i ograničen broj lica u izložbenom prostoru).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!