71. GODIŠNJICA MUZEJA U SMEDEREVU: Neodvojivi deo kulturnog, naučnog, obrazovnog, ali i društveno - političkog života

J. I.

13. 04. 2021. u 13:46

MUZEJ u Smederevu obeležeava 71. godišnjicu od osnivanja. Na današnji dan 1950. godine Gradski narodni odbor Smedereva odlučio je da osnuje Narodni muzej Smederevo.

71. ГОДИШЊИЦА МУЗЕЈА У СМЕДЕРЕВУ: Неодвојиви део културног, научног, образовног, али и друштвено - политичког живота

FOTO: Muzej Smederevo

Osnova za formiranje muzejskog fonda bile su Gimnazijska zbirka starina i privatna zbirka Milana Jovanovića Stojimirovića, političara, pravnika, novinara i književnika.

Nakon završetka Drugog svetskog rata njegova zbirka je konfiskovana, a on optužen i osuđen na 15 godina robije zbog kolaboracije sa okupatorom. Uprkos tome, Stojimirović je testamentom iz 1964. godine zaveštao umetnički legat Muzeju u Smederevu sastavljen od 34 predmeta, među kojima i stilski pisaći sto kneza Mihaila Obrenovića.

FOTO: Muzej Smederevo

Od 1959. do 1972. godine Muzej je bio smešten u kući ovog znamenitog Smederevca koja se nalazila na uglu ulica Ante Protića 2 i Karađorđeve.

Angažovanjem dr Leontija Pavlovića, dugogodišnjeg upravnika Muzeja i neumornog pregaoca u kulturnom životu Smedereva, Muzej u Smederevu dobija novu zgradu.

Muzej u Smederevu je tokom minulih sedam decenija bio neodvojivi deo kulturnog, naučnog, obrazovnog, ali i društveno-političkog miljea Smedereva i okoline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna