EMIR KUSTURICA: Povlačenje sa elementima dostojanstva

Novosti online

25. 03. 2021. u 10:51

NIJE Vladimir Kostić jedini javni radnik koji se ovih dana pravda upadajući u paradoksalne situacije iz kojih ne zna da se izvuče - kaže reditelj Emir Kusturica u autorskom tekstu za portal Iskra.

ЕМИР КУСТУРИЦА: Повлачење са елементима достојанства

Emir Kusturica

Tekst prenosimo u celosti:


Naime, ono što on govori danas nema nikakve veze sa stvarima koje je o Kosmetu izgovarao ranije. Dakle, doktor se pravda kako danas ne bi potpisao ništa oko Kosova, što je svakako bolja stvar od one rečenice koja je zapala za oko svakom ko je uvjeren da su Kosovo i Metohija u Srbiji. On je, naime, rekao da se sa Kosova treba povući sa „elementima dostojanstva jer ono defakto i de jure nije u našim rukama”. Onda je, poslije nekoliko godina, u jednoj televizijskoj emisiji spomenuo moje prezime i rekao da sam u svojoj podršci litijama u Crnoj Gori i tekstu napisanom tim povodom, ozaren silinom tog pokreta, na kraju, spomenuo kako se nadam da predsjedniku SANU neće više pasti na um ta rečenica. Tamo je dostojanstvenim glasom dodao da sam mu tako nacrtao metu na leđima, što nije bila moja namera.

Novost u najnovijoj fazi Kostićevog odnosa prema Kosmetu je korišćenje jezika koji onu stvarnu rečenicu vraća u prvi plan, ali i akademika postavlja u, kako se to danas kaže, kontekst struke. Do stvarne istine se dolazi zaobilaznim putem. Tako sam ja prateći sudbinu jednog čovjeka iz Australije, koji je naumio da sa porodicom otputuje u Švajcarsku i tamo dobrovoljno konča život, pronašao sličnost između njegove odluke i jezika našeg predsjednika SANU. Bolnica u kojoj obavljaju te scene asistiranog samoubistva zove se „Dignitas”, ali ono što je najzanimljivije taj postupak je u „reklami” samoubistva koje košta 4.000 eura obilježen kao, „povlačenje sa elementima dostojanstva”, pa nikako ne mogu da se otmem dojmu sličnosti u izrazu našeg predsjednika SANU i bonice za asistirana samoubistva.

Posljednje i nemušte javne nastupe presjednika SANU bi trebalo vratiti na njegov raniji diskurs. Ne zbog toga što je mene namjerio da namagarči prilikom prijema u SANU nego što je doktor predložio da se nad Kosovom izvede eutanazija. Na Švajcarskom sajtu „Dignitasa”, svima koji žele asistirano samoubistvo tako se obezbjeđuje odlazak „sa elementima dostojanstva”, dakle, onda kada čovjek ne želi da više živi ni defakto ni de jure. Da li je originalna rečenica o povlačenju sa Kosova bila zapravo njegova podsvjesna želja da se psihološki ratosilja koljevke ili samo puki medicinski izraz kojim se opisuje eutanazija kao ideja o rješenju predsjednika SANU za Kosovo i Metohiju?

Uvjeren sam da bi poslije odgovora na ovo pitanje stvar bila jasnija, a možda u bogatoj filmskoj industriji Srbije neko snimi film pod naslovom „Povlačenje sa elementima dostojanstva”.


(Iskra/Emir Kusturica)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

kosta

25.03.2021. 14:27

Bio sam jednom u kafani na ručku sa svojim drugom. Kada sam plaćao, konobar mi vraća kusur, a moj drug kaže: "Ne treba, zadrži kusur." Morao sam mu reći da ne poklanja ono što nije njegovo. Analogija kaže, da Kostić nema osećaj pripadanja Kosovu i Metohiji.