"MOSTOVI STRUGE" KREČKOVIĆU: Svečanost povodom Svetskog dana poezije i Struških večeri

M. St. - M. N. M.

23. 03. 2021. u 22:50

POVODOM stogodišnjice rođenja Blažeta Koneskog, a u znaku Svetskog dana poezije, Severna Makedonija (RSM) je u sedištu Uneska u Parizu upriličila svečanost na kojoj su objavljena imena dobitnika "Zlatnog venca Struških večeri poezije" - Kerol En Dafi iz Velike Britanije, te "Mostova Struge" za debitantsku knjigu pesama - srpskom autoru Vladanu Krečkoviću.

МОСТОВИ СТРУГЕ КРЕЧКОВИЋУ: Свечаност поводом Светског дана поезије и Струшких вечери

Foto Promo

- "Mostovi Struge" će mi biti podstrek da nastavim da pišem i istražujem poetski, ali i prozni izraz - obećava Krečković koji je, na vest o priznanju, za "Novosti", rekao da je vrlo prijatno iznenađen činjenicom da je osvojio nagradu za debitantsku knjigu pesama, dodeljenu u saradnji sa Uneskom.

Pesniku rođenom u Beogradu 1988, nagrada je pripala za zbirku "Pariz, Teksas" ("Enklava"), naslovljenu prema kultnom Vendersovom filmu, koja - kako je istaknuto - na jedan vrlo suptilan i nepreteciozan način govori o ljubavnom rastanku bez patetike i nudi drugačiju perspektivu ove večne teme.

Foto Fejsbuk

 

- Urednik Zvonko Karanović nam je skrenuo pažnju da je otvoren konkurs Struških večeri poezije, pa sam sa još nekoliko autora poslao svoju zbirku - dodaje Krečković.

- Posebno bih se zahvalio prevoditeljki Kruni Petrić koja je maestralno i brzo prevela naše pesme na engleski i omogućila da ispunimo formalne uslove učestvovanja.

Drago mi je što je žiri prepoznao moj rad i posebno mi je drago što nagrada dolazi iz Severne Makedonije, zemlje za koju me vežu lepe uspomene, koja ima bogatu poetsku tradiciju i čije savremene autore vrlo rado čitam.

Drago mi je i što će moje pesme biti prevedene na makedonski i engleski jezik i na taj način dopreti do većeg broja čitalaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a