DOVODIMO HOLIVUD U SRBIJU: Srpski VFX stručnjak Nikola Todorović i američki glumac Taj Šeridan pokrenuli novi projekat

A. POPADIĆ

24. 03. 2021. u 11:17

HOLIVUDSKI glumac Taj Šeridan i srpski filmski stvaralac i stručnjak za vizuelne efekte Nikola Todorović pokrenuli su novi medijsko-tehnološki startap projekat Wonder Dynamics koji će poslovati na dve adrese - u Los Anđelesu i u Novom Sadu.

ДОВОДИМО ХОЛИВУД У СРБИЈУ: Српски VFX стручњак Никола Тодоровић и амерички глумац Тај Шеридан покренули нови пројекат

Foto arhiva

Wonder Dynamics koristi veštačku inteligenciju za razvoj najsavremenijih tehnologija koje će filmskim autorima sa manjim budžetima omogućiti izradu vrhunskih vizuelnih efekata na nivou blokbaster ostvarenja.

- Mislim da će veštačka inteligencija do sada biti najveća revolucija koju je filmski svet doživeo. Siguran sam da je njen potencijal u tome što će omogućiti mnogo brže i jeftinije pravljenje filmova, a što je neophodno, jer je filmska industrija mnogima i dalje veoma nedostupna - kaže, za "Novosti", Nikola Todorović.

Todorović i Šeridan najavljuju dolazak brojnih holivudskih produkcija koje bi se snimale u Srbiji, uključujući i njihove sopstvene.

- Taj i ja smo osnovali kompaniju 2016. godine, ali smo pre dve godine počeli sa razvojem veštačke inteligencije. Radimo trenutno na jednom velikom filmskom projektu, ali nažalost još ne smemo da otkrivamo detalje - iskren je Todorović.

Šeridan (24) je karijeru započeo sa samo jedanaest godina igrajući sa Bredom Pitom u filmu "Drvo života" Terensa Malika. Svetsku slavu stekao je glumeći u blokbasteru Stivena Spilberga "Igrač broj 1" (Ready Player One), a potom kao Kiklop u serijalu "Iks men".

"Igrač broj jedan", Foto IMdB

- Taj i ja smo već godinama najbolji prijatelji, pa je on preko mene neposredno upoznat sa našom kulturom i načinom života. Dolazili smo u Srbiju zajedno i veoma su mu se svideli naši ljudi. Naravno, edukovao sam ga i o našoj kinematografiji i prevodio mu tekstove pojedinih muzičara, pa je Taj upoznat s time koliko talentovanih umetnika dolazi sa naših prostora - objašnjava Todorović i najavljuje da je njihov plan i angažovanje srpskih stručnjaka za vizuelne efekte, animacije i mašinsko učenje.

ZEMLjA TALENTOVANIH LjUDI

Američki glumac Taj Šeridan u izjavi kaže da se raduje što će posao paralelno voditi i u našoj zemlji.

- Veoma smo srećni što razvijamo ovaj projekat u Srbiji, zemlji koja ima obilje neverovatnih talentovanih mladih ljudi, kako među VFX umetnicima, tako i među inženjerskim zajednicama koje se bave veštačkom inteligencijom.

Nastavljamo da istražujemo kako će izgledati budućnost filmskog stvaralaštva i radujemo se saradnji između naših timova u Los Anđelesu i Novom Sadu - poručio je Šeridan.

U savetodavnom odboru Wonder Dynamics nalaze se ugledni američki investitori i stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije, ali i najveća imena svetske kinematografije, poput slavnog Stivena Spilberga i Džoa Rusoa, reditelja mnogobrojnih "Marvelovih" hitova.

- S obzirom na to da je naš projekat kombinacija tehnologije i storitelinga, gledali smo da se okružimo najboljima iz IT sektora i filmske industrije, da bismo od njih učili. Verujem i duboko sam ubeđen da su edukacija i učenje od starijih i iskusnijih ljudi najbitnija stvar u životu. Meni je lično ostvarenje sna da imamo podršku i savete holivudskih velikana. Njihove sugestije i smernice su nam od neprocenjive vrednosti za razvoj Wonder Dynamics. Obojica su apsolutni geniji što se tiče produkcije i inovacija, te nam njihova podrška uvek dođe kao dobar test - objašnjava Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima